- 800 ml. kefiru
- ok. 300 g. mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 20 g. drożdży
- szczypta soli
- 1 jajko
sos:
- 4 łyżki cukru kryształu
- 2 jabłka
- 4 łyżki śmietany (dałam kwaśną)
Wlać do garnka kefir. Dodać drożdże, sól, cukier, szczyptę soli, wbić całe jajko i dokładnie trzepaczką wymieszać. Następnie dodać mąkę , roztrzepać aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany Odstawić w ciepłe miejsce by odpoczęło.
W tym czasie zabieramy się za zrobienie sosu.
Obieramy ze skórki jabłka i kroimy w grubsze plastry.
Na suchą patelnie wsypujemy 4 łyżki cukru kryształu i go podgrzewamy aż nabierze złocistego koloru. Kiedy już mamy ładnie zrumieniony cukier dodajemy do niego jabłka. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Szybko i delikatnie. Kiedy śmietana połączy się z cukrem odstawić z ognia.
Pieczemy racuchy.
Pędzelek zamoczyć w oleju i posmarować rozgrzaną patelnię. Wlewać za pomocą małej chochelki porcje ciasta i smażyć. Usmażone racuchy ułożyć na talerzu. Na każdym położyć plastry jabłka i polać przygotowanym sosem.
Z podanych składników wyszło mi 14 racuchów.
Szacunkowy koszt: ok. 5 zł.
Brak komentarzy