DSC_9303Składniki:

  • 800 ml. kefiru
  • ok. 300 g. mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 20 g. drożdży
  • szczypta soli
  • 1 jajko

sos:

  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 2 jabłka
  • 4 łyżki śmietany (dałam kwaśną)

Wlać do garnka kefir. Dodać drożdże, sól, cukier, szczyptę soli, wbić całe jajko i dokładnie trzepaczką wymieszać. Następnie dodać mąkę , roztrzepać aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć gęstość kwaśnej śmietany Odstawić w ciepłe miejsce by odpoczęło.

 

W tym czasie zabieramy się za zrobienie sosu.

Obieramy ze skórki   jabłka i kroimy w grubsze plastry.

Na suchą patelnie wsypujemy 4 łyżki cukru kryształu i  go podgrzewamy aż nabierze złocistego koloru. Kiedy już mamy ładnie zrumieniony cukier dodajemy do niego jabłka. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Szybko i delikatnie. Kiedy śmietana połączy się z cukrem odstawić z ognia.

Pieczemy racuchy.

Pędzelek zamoczyć w oleju i posmarować rozgrzaną patelnię. Wlewać za pomocą małej chochelki porcje ciasta i smażyć. Usmażone racuchy ułożyć na talerzu. Na każdym położyć plastry jabłka  i polać przygotowanym sosem.

Z podanych składników wyszło mi 14 racuchów.

 

Szacunkowy koszt: ok. 5 zł.