Wprawdzie bataty nie należą do najtańszych warzyw na naszym rynku lecz polecam je szczególnie tym osobom które są na diecie tzw. cukrzycowej. Szczególnie ze względu o połowę niższy niż ziemniaki indeks glikemiczny czyli wolniej się wchłaniają, a tym samym nie wpływają tak bardzo na poziom glukozy we krwi.”
- ok 1 kg. batatów
- 1-2 papryki zielone
- 1 – 2 cebule
- 3 jajka
- olej do smażenia (ja użyłam kokosowego)
Przyprawy: pieprz, ostra papryka, koperek
Wykonanie:
- Bataty obrać ze skórki.
- Do miski zetrzeć na tarce do warzyw.
- Paprykę umyć.
- Wydrążyć i usunąć gniazda nasienne.
- Pokroić i niewielką kostkę.
- Cebulę obrać i poszatkować w kostkę.
- Na oleju podsmażyć cebulę i paprykę.
- Dodać do potartych batatów.
- Wbić jajka.
- Doprawić do smaku przyprawami.
- Wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać małe placuszki.
- Piec z dwóch stron.
Uwaga : Ja podałam z sosem pieczarkowym. https://tanie-gotowanie.pl/szybki-sos-pieczarkowy/
Ciekawostki które znalazłam w internecie na stronie BonaVita.pl
“…Słodkie ziemniaki są polecanym produktem dla osób, które posiadają słabszy wzrok oraz tych, którzy zagrożeni są chorobami serca, układu krążenia czy dla osób z cukrzycą, ponieważ regulują poziom glukozy we krwi.”
Brak komentarzy