Święta, święta i po świętach. Tradycyjne gołąbki to ryż z mięsem. Ja zaproponuję wam ryż połączony z fasolą. Proste danie. Smaczne i tanie. Podałam je z sosem pomidorowym.
- 2 woreczki ryżu brązowego
- 200 g. ugotowanej fasoli białej lub jedna puszka fasoli.
- 1 cebula
- olej do smażenia cebuli
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- ok. 7 ugotowanych liści kapusty włoskiej
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek.
Wykonanie:
- Ugotować do miękkości ryż.
- Wyłożyć na miskę.
- Ugotowaną fasolę dodać do ryżu.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz.
- Dodać posiekaną cebulę.
- Zrumienić na złoty kolor.
- Wyłożyć do miski z ryżem i fasolą.
- Ponownie rozgrzać nieco tłuszczu dodać niewielką ilość przecieru pomidorowego i chwilę przesmażyć. Należy mieszać by nie przypalić przecieru.
- Dodać do pozostałych składników.
- Dokładnie wszystko wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i przyprawami.
- Nakładać na liście kapusty i zawinąć.
- Układać na paleni.
- Krótko podsmażyć.
- Podać z sosem pomidorowym.
Brak komentarzy