Święta, święta i po świętach. Tradycyjne gołąbki to ryż z mięsem. Ja zaproponuję wam ryż połączony z fasolą. Proste danie. Smaczne i tanie. Podałam je z sosem pomidorowym.

Składniki:DSC_3382

  • 2 woreczki ryżu brązowego
  • 200 g. ugotowanej fasoli białej lub jedna puszka fasoli.
  • 1 cebula
  • olej do smażenia cebuli
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • ok. 7 ugotowanych liści kapusty włoskiej

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek.DSC_3389

Wykonanie:

  1. Ugotować do miękkości ryż.
  2. Wyłożyć na miskę.
  3. Ugotowaną fasolę dodać do ryżu.
  4. Na patelni rozgrzać tłuszcz.
  5. Dodać posiekaną cebulę. DSC_3393
  6. Zrumienić na złoty kolor.
  7. Wyłożyć do miski z ryżem i fasolą.
  8. Ponownie rozgrzać nieco tłuszczu dodać niewielką ilość przecieru pomidorowego i chwilę przesmażyć. Należy mieszać by nie przypalić przecieru.
  9. Dodać do pozostałych składników.
  10. Dokładnie wszystko wymieszać.
  11. Doprawić do smaku solą i przyprawami.
  12. Nakładać na liście kapusty i zawinąć.
  13. Układać na paleni.
  14. Krótko podsmażyć.
  15. Podać z sosem pomidorowym.DSC_3395