Sałatkę można wykonać w kilka minut.
- 1/2 paczki makaronu ryżowego (można zastąpić pszennym-wstążki)
- 2 długie wężowe ogórki
- 3 łyżki oleju
- 200 g sera żółtego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
Przyprawy: pieprz czarny, sól, 1-2 łyżki octu jabłkowego, cukier.
Ugotować makaron al dente. (można zalać gorącą wodą i odstawić na kilka minut). Odcedzić na durszlaku i pozostawić by odkapał.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić umyty pokrojony w długie wstążki ogórek.(ogórek pocięłam na wstążki maszynką do jarzyn). Pozostaną nam nasiona (środki ogórka) należy zużyć je np: do zupy ogórkowej ze świeżych ogórków. Do sałatki się nie nadają.
Mieszać na oleju ok 4-5 minut by ogórki zrobiły się szkliste.
Po tym czasie dołożyć odsączony z wody makaron. Mieszać.
Dodać musztardę. Nieco soli i pieprzu. Skropić octem jabłkowym lub winnym. Jeśli sałatka ma zbyt kwaśny smak dodać nieco cukru.
Zdjąć z ognia i dodać pokrojony w paski żółty ser. Dokładnie wymieszać.
Podawać na gorąco
Uwaga:
Do dekoracji użyłam bratków polnych, ponieważ sałatkę podałam wraz z grilowanymi kiełbaskami.
czy wiecie, że…ekstrakt z “bratka polnego”, ale także zmikronizowane ziele są cennym składnikiem wielu preparatów przeznaczonych do walki z nadwagą. To dlatego, że z jednej strony pobudza przemianę materii, z drugiej zaś – dzięki znacznej zawartości śluzów – zwiększa uczucie sytości, ułatwiając w ten sposób zachowanie kontroli nad apetytem.
Brak komentarzy