Z podanych składników  dwie porcje

Składniki:

  • 100 g. makaronuDSC_9298
  • 1 łyżka oleju
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka zielona
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 20 dkg pieczarek
  • 1 duża łyżka śmietany
  • Przyprawy: pieprz, sól, lubczyk.

Ugotować makaron al dente w posolonej wodzie (wykonać próbę – wyjąć jedną ”nitkę” makaronu z gotującej się wody i rzucić nią na drzwi lodówki. Jeśli makaron się przyklei oznacza to, że ma odpowiednią elastyczność i można go odcedzić) W tej samej wodzie w której gotował się makaron możemy podgotować marchew.

 

Do rondla wlać łyżkę oleju. Postawić garnek na ogniu.Wrzucić i podsmażyć pokrojoną w talarki marchew,cebule,paprykę czerwona i zieloną w grubą kostkę. Mieszać krotką chwilę by się nie przypaliło i wrzucić pokrojone na połówki pieczarki, jeśli są duże to pokroić na ćwiartki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Parę minut podusić  pod pokrywką by wszystkie warzywa zmiękły i dodać śmietanę.Wymieszać. Podawać z ugotowanym makaronem.

 

Nie muszę dodawać,że wszystkie produkty zanim przystąpimy do gotowania muszą być odpowiednio przygotowane.Umyte. Z papryki wyjęte gniazda nasienne, Marchew może być ze skórką lecz porządnie wyszorowana.

Szacunkowy koszt: 7 zł