W naszej kuchni nie może zabraknąć kiszonych ogórków. Ogórki kiszone nie tylko dobrze smakują i stanowią świetną przystawkę do wielu dań, ale także wzbogacone są o cenne składniki odżywcze w stosunku do ogórków świeżych, które świetnie wpływają na kondycję całego organizmu. Dwukrotnie wzrasta ilość witaminy C oraz witamin z grupy B. Poza tym kiszonki zawierają witaminę E  oraz witaminę K, która korzystnie wpływa na proces krzepnięcia krwi.
Zatem pora zabrać się za kiszenie ogórków.

Składniki:

  • 1 kg ogórków
  • 2-3 ząbki czosnku na jeden słoik
  • Przyprawy: sól, liść laurowy, ziele angielskie, chrzan, gałązki kopru.

Wykonanie:DSC_6214

 

 

 

 

 

 

  1. Ogórki umyć i odciąć końcówki.
  2. Słoiki wyparzyć.
  3. Na dno każdego słoika o pojemności 900 ml. włożyć gałązkę kopru, czosnek, liść laurowy,ziele angielskie, kawałek chrzanu.
  4. W słoiku ciasno ułożyć ogórki.
  5. Do każdego słoika wsypać płaską łyżkę soli.
  6. Zalać przegotowaną chłodną wodą.
  7. Odstawić w ciepłe miejsce do kiszenia.
  8. Jeśli chcemy przerwać proces kiszenia należy ogórki pasteryzować ok 15-20 minut w temp.60-70 st. C.

DSC_6213