Niedzielny obiad na Górnym Śląsku nie może się obyć bez rolady, ”modrej” kapusty i klusek. Może to i nie jest tani obiad, ponieważ mięso wołowe jest drogie lecz warto się skusić. Spróbujcie i oceńcie sami.
Składniki:
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i ugotować. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dobrze pognieść tłuczkiem i wyłożyć na miskę. Lekko przestudzić. Wyrównać z góry. Przedzielić na cztery części. Jedną część ziemniaków wyjąć i odłożyć na bok. W powstałą wolną przestrzeń czyli 1/4 wsypać mąkę ziemniaczaną do wysokości pozostałych ziemniaków w misce. Zagnieść i formować kluski.( Ja zrobiłam tradycyjnie. Takie jak robiła je mama i babcia. Teraz robi się je mniejsze z dziurką).
Uwaga:
Kluski śląskie robimy ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Wybieram ziemniaki o żółtym miąższu i te które gotują się na sypko. Nie dodaję jajek ani żółtek.
Z tych które pozostały nam z poprzedniego dnia proponuję zrobić pierogi leniwe czy kopytka. Na kluski śląskie się nie nadają.
Brak komentarzy