Niedzielny obiad na  Górnym Śląsku nie może się obyć bez rolady, ”modrej” kapusty i klusek. Może to i nie jest tani obiad, ponieważ mięso wołowe jest drogie lecz warto się skusić. Spróbujcie i oceńcie sami.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków mącznych typu B lub C
  • mąka ziemniaczana (według potrzeb)
    DSC_9502
    według potrzeb

 Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub dobrze pognieść tłuczkiem i wyłożyć na miskę. Lekko przestudzić. Wyrównać z góry. Przedzielić na cztery części. Jedną część ziemniaków wyjąć i odłożyć na bok. W powstałą wolną przestrzeń czyli 1/4 wsypać mąkę ziemniaczaną do wysokości pozostałych ziemniaków w misce. Zagnieść i formować kluski.( Ja zrobiłam tradycyjnie. Takie jak robiła je mama i babcia. Teraz robi się je mniejsze z dziurką).

Uwaga:

Kluski śląskie robimy ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Wybieram ziemniaki o żółtym miąższu i te które gotują się na sypko.  Nie dodaję jajek ani żółtek.

Z tych które pozostały nam z poprzedniego dnia proponuję zrobić pierogi leniwe czy kopytka. Na kluski śląskie się nie nadają.