Aby na talerzu nie było nudno proponuje tradycyjne kluski śląskie nieco ożywić. Dodać przecieru pomidorowego a nabiorą koloru.
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- sól
- Ugotować obrane z łupiny ziemniaki.
- Odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę lub dokładnie pognieść tłuczkiem do ziemniaków.
- Chwilę odczekać by nieco przestygły.
- Równomiernie rozłożyć je w misce.
- Wyjąć jedną czwartą ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
- Wyrobić jeszcze ciepłe.
- Ciasto podzielić na połowę.
- Do jednej części dodać przecier pomidorowy i dokładnie wyrobić ręką.(Kluski będą koloru pomidorowego , drugie pozostaną jasne).
- Formować okrągłe kluski.
- Wrzucać na osoloną gotującą się wodę
- .Gotować ok 10-15 minut.
- Jak wypłyną na powierzchnię wody zmniejszyć dopływ ognia.
- Będziemy mieli jasne i w kolorze pomidorowym, (pomarańczowym)
Ja podałam kluski z pieczonym udkiem z kurczaka i surówką z kapusty.
Brak komentarzy