Aby na talerzu nie było nudno proponuje tradycyjne kluski śląskie nieco ożywić. Dodać przecieru pomidorowego a nabiorą koloru. DSC_3879

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • sól

Wykonanie:DSC_3880

  1. Ugotować obrane z łupiny ziemniaki.
  2. Odcedzić i gorące przecisnąć przez praskę lub dokładnie pognieść tłuczkiem do ziemniaków.
  3. Chwilę odczekać by nieco przestygły.
  4. Równomiernie rozłożyć je w misce.
  5. Wyjąć jedną czwartą ziemniaków i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną.
  6. Wyrobić jeszcze ciepłe.
  7. Ciasto podzielić na połowę.
  8. Do jednej części dodać przecier pomidorowy i dokładnie wyrobić ręką.(Kluski będą koloru pomidorowego , drugie pozostaną jasne).
  9. Formować okrągłe kluski.
  10. Wrzucać na osoloną gotującą się wodę
  11. .Gotować ok 10-15 minut.
  12. Jak wypłyną na powierzchnię wody zmniejszyć dopływ ognia.
  13. Będziemy mieli jasne i w kolorze pomidorowym, (pomarańczowym)

DSC_3881

Ja podałam kluski z pieczonym udkiem z kurczaka i surówką z kapusty.