Ładne jasno zielone kluseczki, delikatne w smaku otrzymamy kiedy połączymy brokuł z ziemniakami. Z sałatką z pomidorów, kawałkiem pieczeni będą się pięknie prezentowały na talerzu. Warto wypróbować mój przepis.
Składniki:
Wykonanie:
Ziemniaki obrać. Umyć i ugotować na parze. Pod koniec gotowania na ziemniakach ułożyć umyty podzielony na różyczki kalafior. Gotować jeszcze razem kilka minut aż brokuł będzie miękki.
Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Przestudzić.
Podzielić ziemniaki na 4 równe części. Wyjąć 1/4 część i wsypać mąkę ziemniaczaną. Wbić jajko i wszytko razem dokładnie wymieszać.
W dużym garnku ugotować posoloną wodę. Łyżką nabierać masę i wrzucać na wrzątek. Gotować na małym ogniu. Od momentu wypłynięcia ok. 10 minut.
Ugotowane kluski wyjmować łyżką cedzakową. Ułożyć na półmisku.
Uwaga:
Można podać z sosem mięsnym, polane tłuszczem lub według własnego pomysłu.
Wspaniała inspiracja na jutrzejszy obiad, dziękuję 🙂