Zrobilam farsz do pierogów ruskich ale jakoś nie mialam ani checi ai ochoty bawić się z klejeniem pierogów. Postanowiłam, ze zrobię domowe Tortille i w nie pozawijam farsz.
A zrobiłam je tak:
- zostało mi nieco ziemniaków ok 500 g. z poprzedniego dnia wiec je przecisnełam przez praskę.
- Doadałam białego sera tak ok. 100 gram.
- Dołożyłam posiekanego zielonego koperku.
- Doprawiłam do smaku sola i pieprzem.
- z 1 szkl mąki pszennej wychodza mniej wiecej 4 tortille . Kazdy zrobi tyle ile bedzie potrzebował.
- Do mąki dodaję nieco soli do smaku.
- Dolewam goracej wody (ok pół szklanki)
- I wyrabiam ciasto. (trzeba pamietac by nie było za twarde)
- Dzielę na częsci i każdą część wałkuję na placek.
- Kładę na rozgrzana patelnie i smażę na suchej patelni z dwóch stron .
- Nakładam farsz.
- Zawijam i smażę na suchej patelni.
- Uwaga: Do dwóch dodałam pokrojona w paski szynkę
Dzień dobry!Zdecydowanie za rzadko Pani publikuje.Zrobiłam sobie te pierogowrapy,pyszne!Szybko się robi a smak podobny do pierogów.Przysmażyłam cebulę na łyżce oleju,dodałam do farszu.Patelnię wytarłam ręcznikiem papierowym i na takiej lekko tłustej obsmażyłam wrapy.Prawie jak pierogi odsmażane na drugi dzień.Dziękuję za przepis i pomysł.
Dzien dobry. Bardzo przepraszam ze tak rzadko tutaj wrzucam jakis przepis ale ostatn rok czesto chorowałam.
postaram sie to zmienic Ciesze sie ze Pani smakowało zaproponowane przezemnie danie.Ma Pani racje podobne w smaku do pierogów lecz mnieju czasochłoinne wykonanie.
Bardzo serdecznie pozdrawiam .Moze skusi się Pani jeszcze na jakąś kulinarna propozycje? Serdecznie pozdrawiam .