Czasami zostaje mi jakiś rogalik, słodka bułeczka , kawałek chałki i co z tym zrobić?

Postanowiłam zrobić zapiekankę na słodko. Wzbogaciłam ją troszeczkę o inne smaki takie jak: jabłko, dżem który aż się prosił by opróżnic już słoik, a i twarożek którego zostało pól opakowania. Od Was zależy co tam do dadacie i ile.

 

Składniki:

Czerstwe słodkie pieczywo typu :chałka, rogal, maślane słodkie bułeczki i tp.

  • 2 jabłka
  • ok 100 g sera białego ( twaróg)
  • ok..  3 łyżki dowolnego dżemu
  • 2-3 jajka
  • ok.1/2 l. mleka
  • cynamon
  • ewentualnie cukier do posypania po wierzchu.

Wykonanie:

  • Pieczywo należy pokroić na mniejsze części nbp w kostkę.
  • Wyłożyć na dnie blachy , tortownicy czy naczynia do zapiekania.
  • Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne.
  • Pokroić w  plastry.
  • Wyłożyć na pieczywie.
  • Posypać cynamonem.
  • Pokruszyć biały ser i posypać jabłka.
  • Na to położyć dowolny dżem.
  • (Jeśli mamy więcej pieczywa ułozyć je na wierzchu)
  • Jajka wbić do mleka i dokładnie rozmieszać.
  • Rownomiernie polać po wierzchu.
  • Włożyć do piekarnika i zapiekać ok 20-30 minut w temp 190-200 st.C.