Czasami zostaje mi jakiś rogalik, słodka bułeczka , kawałek chałki i co z tym zrobić?
Postanowiłam zrobić zapiekankę na słodko. Wzbogaciłam ją troszeczkę o inne smaki takie jak: jabłko, dżem który aż się prosił by opróżnic już słoik, a i twarożek którego zostało pól opakowania. Od Was zależy co tam do dadacie i ile.
Składniki:
Czerstwe słodkie pieczywo typu :chałka, rogal, maślane słodkie bułeczki i tp.
- 2 jabłka
- ok 100 g sera białego ( twaróg)
- ok.. 3 łyżki dowolnego dżemu
- 2-3 jajka
- ok.1/2 l. mleka
- cynamon
- ewentualnie cukier do posypania po wierzchu.
- Pieczywo należy pokroić na mniejsze części nbp w kostkę.
- Wyłożyć na dnie blachy , tortownicy czy naczynia do zapiekania.
- Jabłka obrać ze skórki i wydrążyć gniazda nasienne.
- Pokroić w plastry.
- Wyłożyć na pieczywie.
- Posypać cynamonem.
- Pokruszyć biały ser i posypać jabłka.
- Na to położyć dowolny dżem.
- (Jeśli mamy więcej pieczywa ułozyć je na wierzchu)
- Jajka wbić do mleka i dokładnie rozmieszać.
- Rownomiernie polać po wierzchu.
- Włożyć do piekarnika i zapiekać ok 20-30 minut w temp 190-200 st.C.
Brak komentarzy