Mój sprawdzony przepis na ciasto z jabłkami

Składniki:

  • ok 7 szt. małych jabłek
  • 200 g. mąki
  • 3 jajka
  • 150 g. margarynyDSC_9965
  • 150 g. cukru kryształu
  • 1 łyżeczka  proszku  do pieczenia
  • dżem ok. 200 g.
  • ok. 3 łyżki miodu
  • 7 szt orzechów włoskich
  • 150 g. masła
  • potarta skórka z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta

Wykonanie:

Jabłka  obrać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne. W trakcie obierania jabłek umieścić je w zakwaszonej wodzie aby nie ściemniały (może to być woda z octem jabłkowym lub sokiem z cytryny).

Margarynę i cukier utrzeć na puch. Do powstałej masy dawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie   pulchna dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utartą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszać.

Wyłożyć ciasto na wcześniej wysmarowaną tłuszczem blaszkę.

Na cieście ułożyć przygotowane wcześniej jabłka. W wydrążony otwór nałożyć dżem (dowolny) po połówce orzecha włoskiego i nieco miodu.

Na każe jabłko położyć listek masła.

Włożyć do piekarnika i piec ok 50-60 minut w tem. 180-200 st. C

 

Po upieczeniu posypać  cukrem pudrem.
DSC_9969