Mój sprawdzony przepis na ciasto z jabłkami
Składniki:
- ok 7 szt. małych jabłek
- 200 g. mąki
- 3 jajka
- 150 g. margaryny
- 150 g. cukru kryształu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dżem ok. 200 g.
- ok. 3 łyżki miodu
- 7 szt orzechów włoskich
- 150 g. masła
- potarta skórka z jednej pomarańczy
- 2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne. W trakcie obierania jabłek umieścić je w zakwaszonej wodzie aby nie ściemniały (może to być woda z octem jabłkowym lub sokiem z cytryny).
Margarynę i cukier utrzeć na puch. Do powstałej masy dawać po jednym jajku. Kiedy masa będzie pulchna dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utartą skórkę z pomarańczy. Dokładnie wymieszać.
Wyłożyć ciasto na wcześniej wysmarowaną tłuszczem blaszkę.
Na cieście ułożyć przygotowane wcześniej jabłka. W wydrążony otwór nałożyć dżem (dowolny) po połówce orzecha włoskiego i nieco miodu.
Na każe jabłko położyć listek masła.
Włożyć do piekarnika i piec ok 50-60 minut w tem. 180-200 st. C
Brak komentarzy