Zostało mi pół słoika dżemu. Słoik usmażonych jabłek, który nie “chwycił” w czasie pasteryzowania. Postanowiłam upiec ciasto. Oczywiście można wykorzystać dowolny dżem. Jeśli ktoś lubi może dodać więcej cukru. Nie wymaga wiele pracy a końcowy efekt jest po  prostu smaczny.
Składniki:
DSC_3013

  • 1/2 słoika dżemu ( ja dałam śliwkowy)
  • 1 słoik potartych usmażonych jabłek z cukrem
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka kakao
  • 6 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 łyżki sody
  • kilka sztuk suszonych śliwek bez pestek (ok 6 sztuk)
  • 1/2 szklanki wody

Wykonanie:

Suszone śliwki zalać 1/2 szklanki wody i odstawić na parę minut.

Jajka wbić do naczynia.

Dodać dżem, usmażone jabłka, miękką margarynę, cynamon, kakao, cukier.

Wszystko dokładnie zmiksować.

Kiedy masa będzie puszysta dosypać mąkę, sodę oczyszczoną i pokrojone śliwki. Dolać wodę i dokładnie wymieszać.

Ciasto wyłożyć do formy i piec ok 40 minut w temp. 190-200 st. C.DSC_3003