Zostało mi pół słoika dżemu. Słoik usmażonych jabłek, który nie “chwycił” w czasie pasteryzowania. Postanowiłam upiec ciasto. Oczywiście można wykorzystać dowolny dżem. Jeśli ktoś lubi może dodać więcej cukru. Nie wymaga wiele pracy a końcowy efekt jest po prostu smaczny.
Składniki:
- 1/2 słoika dżemu ( ja dałam śliwkowy)
- 1 słoik potartych usmażonych jabłek z cukrem
- 3 jajka
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka kakao
- 6 łyżek cukru
- 8 łyżek mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 łyżki sody
- kilka sztuk suszonych śliwek bez pestek (ok 6 sztuk)
- 1/2 szklanki wody
Wykonanie:
Suszone śliwki zalać 1/2 szklanki wody i odstawić na parę minut.
Jajka wbić do naczynia.
Dodać dżem, usmażone jabłka, miękką margarynę, cynamon, kakao, cukier.
Wszystko dokładnie zmiksować.
Kiedy masa będzie puszysta dosypać mąkę, sodę oczyszczoną i pokrojone śliwki. Dolać wodę i dokładnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do formy i piec ok 40 minut w temp. 190-200 st. C.
Brak komentarzy