Szparagi są bardzo zdrowe. Spowalniają proces starzenia, pomagają w regeneracji uszkodzonych komórek, wspomagają pracę układu krążenia. Poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Wspomagają pracę nerek. Wzmacniają układ odpornościowy, mają właściwości moczopędne. Zachęcam do spożywania szparagów. Wiem, że nie należą do najtańszych lecz warto się na nie skusić. To samo zdrowie.

Składniki:

  • 0,5 kg szparagów
  •         Przyprawy: sól
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:DSC_0876

Szparagi obrać maszynką do obierania warzyw z wierzchniej warstwy aby nie były włókniste po ugotowaniu. (Obierać należy od główki w dół).

Przygotować wysoki wąski garnek (można przyciąć ok 1-3 cm dół szparagów i wykorzystać je do ugotowania zupy).

Włożyć szparagi do garnka w pozycji pionowej.Zalać wodą. Posolić (z umiarem) i ugotować.

Po ugotowaniu wyjąć i odsączyć z wody (wody nie wylewać, posłuży do ugotowania zupy).

Na patelni rozgrzać masło na którym należy ułożyć szparagi.

Posypać bułka tartą. Chwilę podgrzać i odwrócić na druga stronę by zrumieniła się bułka.

Podawać gorące.

 

Uwaga:   

Kupiłam 1/2 kg szparagów za 5, 20 zł. po okazyjnej cenie lecz na rynku są zazwyczaj po ok 8 zł. Do tego pozostałe produkty wiec szacunkowy koszt na czerwiec 2015 rok wyniósł ok. 6,5 zł.DSC_0877

Cały obiad dla dwóch osób wyniósł mnie ok. 14,50 zł a były to: ziemniaki(1,20 zł.), parówki z cebulą usmażone na patelni (3,50 zł.), surówka z kalarepy (3,50 zł.) i szparagi na maśle z bułka tartą (6,50 zł)