Potrawy gotowanie na parze nie muszą być mdłe, nijakie i niesmaczne. Dla osób na diecie proponuję schab zastąpić piersią z kurczaka.

Składniki:

2 plastry schabu

Salsa

  • 1/2 gruszki
  • kilka liści szczawiu lub szpinaku
  • 1 pomidor
  • gałązka naci selera
  • 1 mała cebula
  • nieco zielonego koperku

Przyprawy: sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Schab rozklepać przez folię (aby nie odpryskiwały kawałki mięsa).
  2. Ułożyć na parowniku.

DSC_5160

  1. Zieleninę i cebulą posiekać.
  2. Gruszkę (1/4 gruszki zostawić do dekoracji), pomidor pokroić w kostkę.
  3. Wymieszać wszystkie składniki.
  4. Schab posolić.
  5. Ułożyć na wierzchu salsę.DSC_5161
  6. Przykryć pokrywką i gotować na parze do miękkości schabu (nie odwracać).

DSC_5164

 

 

 

 

 

 

 

Na talerzu udekorować kawałkiem gruszki i posypać pieprzem.

DSC_5166

 

 

 

 

 

 

 

Uwaga: Aby zaoszczędzić energię i poprawić smak ziemniaków proponuję ułożyć je w parowniku obok mięsa.DSC_5162

 

 

 

 

 

 

 

Schab na parze podałam z ziemniakami. Dodatkowo surówkę z pomidorów i zielonej sałaty

DSC_5172

 

 

 

 

 

 

Gotowane ziemniaki na parze są znacznie smaczniejsze niż gotowane z wodzie. Nie musimy ich solić zatem wszyscy którzy zmuszeni są do ograniczania spożywanej soli powinni ziemniaki gotować na parze bez soli.