Potrawy gotowanie na parze nie muszą być mdłe, nijakie i niesmaczne. Dla osób na diecie proponuję schab zastąpić piersią z kurczaka.
Składniki:
2 plastry schabu
Salsa
- 1/2 gruszki
- kilka liści szczawiu lub szpinaku
- 1 pomidor
- gałązka naci selera
- 1 mała cebula
- nieco zielonego koperku
Przyprawy: sól, pieprz.
Wykonanie:
- Schab rozklepać przez folię (aby nie odpryskiwały kawałki mięsa).
- Ułożyć na parowniku.
- Zieleninę i cebulą posiekać.
- Gruszkę (1/4 gruszki zostawić do dekoracji), pomidor pokroić w kostkę.
- Wymieszać wszystkie składniki.
- Schab posolić.
- Ułożyć na wierzchu salsę.
- Przykryć pokrywką i gotować na parze do miękkości schabu (nie odwracać).
Na talerzu udekorować kawałkiem gruszki i posypać pieprzem.
Uwaga: Aby zaoszczędzić energię i poprawić smak ziemniaków proponuję ułożyć je w parowniku obok mięsa.
Schab na parze podałam z ziemniakami. Dodatkowo surówkę z pomidorów i zielonej sałaty
Gotowane ziemniaki na parze są znacznie smaczniejsze niż gotowane z wodzie. Nie musimy ich solić zatem wszyscy którzy zmuszeni są do ograniczania spożywanej soli powinni ziemniaki gotować na parze bez soli.
Smacznie wygląda 🙂
i dobrze smakuje 🙂