Pomidor dotarł do Europy po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Ich ojczyzną jest Ameryka Południowa. Do Polski trafiły dzięki królowej Bonie.Dzięki dużej zawartości witaminy C pomidory wzmacniają odporność i przyspieszają gojenie się ran. Pomidory zawierają też sporo witaminy E. W pomidorach są także witaminy z grupy B, w tym witamina PP, która pozytywnie wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi, a także witamina K mająca właściwości regulujące krzepliwość krwi w organizmie. Posiada właściwości antynowotworowe.
Pomimo,że mamy styczeń i sezon na pomidory dawno minął proponuję ugotować zupę ze świeżych pomidorów. Udało mi się za niewielkie pieniądze kupić na straganie pomidory które przemarzły. Ugotuje z nich smaczną zupę pomidorową.
Składniki:
- 5 świeżych pomidorów
- 2 marchewki
- cebula
- Przyprawy: lubczyk, pieprz biały, imbir, papryka czerwona słodka i ostra, sól.
Wykonanie:
Pomidory umyć. Ułożyć w garnku. Wlać tyle wody by zakryły pomidory. Marchewkę i cebulę obrać. Pokroić i dorzucić do pomidorów. Razem gotować. Kiedy marchew będzie już miękka zmiksować na papkę. Doprawić do smaku solą i ziołami. Kto lubi może dodać śmietanę.
Orientacyjny koszt na styczeń 2015 to 5 zł.
Brak komentarzy