DSC_9362



Pomidor dotarł do Europy po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Ich ojczyzną jest Ameryka Południowa. Do Polski trafiły dzięki królowej Bonie.Dzięki dużej zawartości witaminy C pomidory wzmacniają odporność i przyspieszają gojenie się ran.  Pomidory zawierają też sporo  witaminy E. W pomidorach są także witaminy z grupy B, w tym witamina PP, która pozytywnie wpływa na metabolizm cukru i cholesterolu we krwi, a także witamina K mająca właściwości regulujące krzepliwość krwi w organizmie. Posiada właściwości  antynowotworowe. 

 

Pomimo,że mamy styczeń i sezon na pomidory dawno minął proponuję ugotować zupę ze świeżych pomidorów. Udało mi się za niewielkie pieniądze kupić na straganie pomidory które przemarzły. Ugotuje z nich smaczną zupę pomidorową. 

 

Składniki:

  • 5 świeżych pomidorów
  • 2 marchewki
  • cebula
  • Przyprawy: lubczyk, pieprz biały, imbir, papryka czerwona słodka i ostra, sól.

Wykonanie:

DSC_9364

Pomidory umyć. Ułożyć w garnku. Wlać tyle wody by zakryły pomidory. Marchewkę i cebulę obrać. Pokroić i dorzucić do pomidorów. Razem gotować. Kiedy marchew będzie już miękka  zmiksować na papkę. Doprawić do smaku solą i ziołami. Kto lubi może dodać śmietanę.

 

Orientacyjny koszt na styczeń 2015 to 5 zł.