Niepozorna pieczarka zawiera w sobie spore ilości białka, błonnika, witamin i mikroelementów. Znajdziemy w niej więc witaminy z grupy B i D, a także fosfor, potas, żelazo i miedź. Bogata w kwas foliowy. Proponuję zrobić szybki sos, Zaserwować możemy go np: z kotletami z chleba. 

Składniki:

  • 30 dkg pieczarekDSC_9355
  • 100 ml. śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka posiekanego koperku ( może być suszony, mrożony lub świeży)
  • olej do smażenia

Przyprawy: sól

Pieczarki wyczyścić. Umyć szybko  pod bieżącą wodą by nie nasiąkły. Większe przekroić na pół małe  w całości wrzucić na rozgrzany olej i szybko przysmażyć. Kiedy nabiorą rumianego koloru zalać je śmietaną rozmieszaną z mąką. Mieszać. Zagotować. Posolić i obficie posypać koperkiem. Sos gotowy. Podałam z kotletami, które zrobiłam z czerstwego chleba.

 

Orientacyjny koszt to ok 4 zł.