Najczęściej schabowego podajemy w panierce. Ja podałam go z maślakami uduszonymi na maśle.
Maślak to smaczny grzyb jadalny. Nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania. Może być przyrządzony w każdy właściwy dla grzybów sposób. Skórkę z kapelusza należy usunąć przed spożyciem (jest kwaśna). Można go przyrządzać bez ściągania skórki. lecz jej ściągnięcie ułatwia dobre oczyszczenie kapeluszy.
Składniki: (na dwie porcje)
- 300 g, grzybów (ja miałam maślaki, równie dobrze mogą być pieczarki)
- ok. 1 łyżka masła
- natka pietruszki
- 2 cienko rozklepane kotlety schabowe
- ok. 1 łyżeczka musztardy
Przyprawy: pieprz , sól.
Wykonanie:
- Grzyby pokroić w grube plastry.
- Na patelni rozgrzać masło.
- Dodać pokrojone grzyby i posiekaną natkę pietruszki.
- Wymieszać.
- Podsmażyć.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Cienko rozklepane kotlety posmarować musztardą np: sarepską.
- Ułożyć grubą warstwą grzybowy farsz.
- Złożyć w kopertę.
- Spiąć wykałaczką lub zawiązać nitką by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.
- Ułożyć na patelni złożeniem na dół.
- Podsmażyć z dwóch stron.
Podawać gorące.
Brak komentarzy