Najczęściej schabowego podajemy w panierce. Ja podałam go z maślakami uduszonymi na maśle.

Maślak to smaczny grzyb jadalny. Nadaje się do duszenia, smażenia i marynowania. Może być przyrządzony w każdy właściwy dla grzybów sposób. Skórkę z kapelusza należy usunąć przed spożyciem (jest kwaśna). Można go przyrządzać bez ściągania skórki. lecz jej ściągnięcie ułatwia dobre oczyszczenie kapeluszy.

dsc_6408

 

 

 

 

 

 

 

Składniki: (na dwie porcje)

  • 300 g, grzybów (ja miałam maślaki, równie dobrze mogą być pieczarki)
  • ok. 1 łyżka masła
  • natka pietruszki
  • 2 cienko rozklepane kotlety schabowe
  • ok. 1 łyżeczka musztardy

Przyprawy: pieprz , sól.

Wykonanie:

  1. Grzyby pokroić w grube plastry.
  2. Na patelni rozgrzać masło.
  3. Dodać pokrojone grzyby i posiekaną natkę pietruszki.
  4. Wymieszać.
  5. Podsmażyć.
  6. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Cienko rozklepane kotlety posmarować musztardą np: sarepską.
  8. Ułożyć grubą warstwą grzybowy farsz.
  9. Złożyć w kopertę.
  10. Spiąć wykałaczką lub zawiązać nitką by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz.
  11. Ułożyć na patelni złożeniem na dół.
  12. Podsmażyć z dwóch stron.dsc_6410

 

 

 

 

 

 

Podawać gorące.