Co na temat pizzy mówi Wikipedia.

Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami.

Ja proponuję zrobić pizzę nieco inaczej. Moja pizza jest bezglutenowa bo jak wiemy kasza jaglana nie zawiera glutenu.dsc_6485

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 6 czubatych łyżek mąki jaglanej (zmieliłam kaszę jaglaną)
  • 2 jajka
  • 2 średniej wielkości potarte ziemniaki
  • ok 1/2 szklanki wody
  • 2 grube plastry szynki
  • 200 g. sera żółtego
  • 2 pomidory
  • ketchup
  • 1 cebula
  • smalec do pieczenia
  • niewielką ilość sody (na końcu łyżeczki)
  • 1 ząbek czosnku

Przyprawy: musztarda, sól, pieprz, zioła prowansalskie  i inne według uznania.

dsc_6486

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

  1. Cebulę posiekać i przyrumienić na smalcu.
  2. Drugą cebulę potrzeć razem z ziemniakami.
  3. Do miski wsypać mąkę jaglaną z odrobiną sody.
  4. Wbić jajka.
  5. Dodać potarte ziemniaki oraz podsmażoną cebulę.
  6. Doprawić ziołami (według uznania), solą, pieprzem.
  7. Dokładnie wymieszać.
  8. Jeśli będzie zbyt gęste ciasto dolać wody.
  9. Na patelni rozgrzać smalec i usmażyć z dwóch stron dwa placki.
  10. Po usmażeniu wyłożyć na papierowym ręczniku. (Odsączyć nadmiar tłuszczu).
  11. Każdy placek posmarować musztardą.
  12. Położyć gruby plaster szynki, sera, pokrojony pomidor.
  13. Na wierzch dorzucić kilka liści szpinaku do dekoracji i drobno posiekany ząbek czosnku.
  14. Polać ketchupem
  15. Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut, aby rozpuścił się ser i aby placek był chrupiący.

dsc_6490

 

 

 

 

 

 

 

Ciekawostka:  Słowo piza pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku.

W XVII wieku mianem pizzy alla mastunicola określano wypiek przyprawiony bazylią i serem, a pizzą ai cecinelli – placek z rybą.