Co na temat pizzy mówi Wikipedia.
Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami.
Ja proponuję zrobić pizzę nieco inaczej. Moja pizza jest bezglutenowa bo jak wiemy kasza jaglana nie zawiera glutenu.
Składniki:
- 6 czubatych łyżek mąki jaglanej (zmieliłam kaszę jaglaną)
- 2 jajka
- 2 średniej wielkości potarte ziemniaki
- ok 1/2 szklanki wody
- 2 grube plastry szynki
- 200 g. sera żółtego
- 2 pomidory
- ketchup
- 1 cebula
- smalec do pieczenia
- niewielką ilość sody (na końcu łyżeczki)
- 1 ząbek czosnku
Przyprawy: musztarda, sól, pieprz, zioła prowansalskie i inne według uznania.
Wykonanie:
- Cebulę posiekać i przyrumienić na smalcu.
- Drugą cebulę potrzeć razem z ziemniakami.
- Do miski wsypać mąkę jaglaną z odrobiną sody.
- Wbić jajka.
- Dodać potarte ziemniaki oraz podsmażoną cebulę.
- Doprawić ziołami (według uznania), solą, pieprzem.
- Dokładnie wymieszać.
- Jeśli będzie zbyt gęste ciasto dolać wody.
- Na patelni rozgrzać smalec i usmażyć z dwóch stron dwa placki.
- Po usmażeniu wyłożyć na papierowym ręczniku. (Odsączyć nadmiar tłuszczu).
- Każdy placek posmarować musztardą.
- Położyć gruby plaster szynki, sera, pokrojony pomidor.
- Na wierzch dorzucić kilka liści szpinaku do dekoracji i drobno posiekany ząbek czosnku.
- Polać ketchupem
- Włożyć do nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut, aby rozpuścił się ser i aby placek był chrupiący.
Ciekawostka: Słowo piza pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku.
W XVII wieku mianem pizzy alla mastunicola określano wypiek przyprawiony bazylią i serem, a pizzą ai cecinelli – placek z rybą.
mi viene l’acquolina in bocca 🙂
haha. niech nie cieknie ślinka… trzeba wypróbować! jestem ciekawa jak ci wyjdzie.
Powodzenia
Wyszła super. Bardzo smaczna mimo, że kasza jaglana nie jest moją ulubioną. Naprawdę polecam!
Jak sama ją zrobisz to się przekonasz, że warto było zadać sobie ten trud. A ślinka będzie ci ciekła zawsze jak tylko o niej pomyślisz.