Wyczerpały się pomysły i zapasy w lodówce? Proponuję zrobić domowy fromage. Jakie dołożymy dodatki o takim smaku będzie nasz fromage. Czy to suszone pomidory, papryka, szczypiorek, koperek, zioła itp. Ja zrobiłam z czosnkiem i cebulą bo pora roku ku temu odpowiednia. Za oknem śnieg i mróz a jak wiemy czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Natomiast cebula służy sercu, chroni przed nowotworami, łagodzi objawy infekcji…Po prostu samo zdrowie.
- 200 g. twarogu
- 1 mała cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- żółtko jaja
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Przyprawy: sól, pieprz.
Wykonanie:
- Wyłożyć na miseczkę twarożek
- Jajko sparzyć. Rozbić. Oddzielić białko od żółtka. Żółtko dodać do sera.
- Cebulę obrać. Drobno posiekać.
- Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę.
- Razem z cebulą dodać do sera.
- Dołożyć śmietanę.
- Starannie rozetrzeć.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciekawostki:
Cebula duszona czy też gotowana nie traci swoich zdrowotnych właściwości.
Uwaga!
Zima w małej wsi zaledwie kilka kilometrów od Gliwic. Leboszowice – wieś sołecka w Polsce położona w województwie śląskim, w powiecie gliwickim, w gminie Pilchowice. Nazwa wsi pochodzi od imienia Lewosz. Pierwsze wzmianki o Leboszowicach pochodzą z 1482 roku. Takie informacje znajdziemy w Wikipedii
Brak komentarzy