Wyczerpały się pomysły i zapasy w lodówce? Proponuję zrobić domowy fromage. Jakie dołożymy dodatki o takim smaku będzie nasz fromage. Czy to suszone pomidory, papryka, szczypiorek, koperek,  zioła itp. Ja zrobiłam z czosnkiem i cebulą bo pora roku ku temu odpowiednia. Za oknem śnieg i mróz a jak wiemy czosnek jest naturalnym antybiotykiem. Hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi. Natomiast cebula służy sercu, chroni przed nowotworami, łagodzi objawy infekcji…Po prostu samo zdrowie.

Składniki:DSC_3465

  • 200 g. twarogu
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • żółtko jaja
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Przyprawy: sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Wyłożyć na miseczkę twarożek
  2. Jajko sparzyć. Rozbić. Oddzielić białko od żółtka. Żółtko dodać do sera.
  3. Cebulę obrać. Drobno posiekać.
  4. Czosnek obrać. Przecisnąć przez praskę.
  5. Razem z cebulą dodać do sera.
  6. Dołożyć śmietanę.
  7. Starannie rozetrzeć.
  8. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciekawostki: 

Cebula duszona czy też gotowana nie traci swoich zdrowotnych właściwości.

Uwaga!

Zima w małej wsi zaledwie kilka kilometrów od Gliwic. Leboszowicewieś sołecka w Polsce położona w województwie śląskim, w powiecie gliwickim, w gminie Pilchowice. Nazwa wsi pochodzi od imienia Lewosz. Pierwsze wzmianki o Leboszowicach pochodzą z 1482 roku. Takie informacje znajdziemy w Wikipedii

DSC_3468