Zdaję sobie sprawę, że pstrąg nie należy do najtańszych ryb lecz jeśli już się na nią zdecydowaliśmy oto moja propozycja.

Składniki: ( dwie porcje)

  • 2 pstrągi (mogą być mrożone)
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • plaster cytryny ze skórką
  • plaster masła

Przyprawy: sól, pieprz, koperek, potarta skórka z cytryny.

Wykonanie:DSC_3755

  1. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu pstrągi.(Mogą być zamrożone)
  2. Posypać przyprawami (solą ,pieprzem, potartą skórką z cytryny, suszonym koperkiem).
  3. Cebulę obrać. Pokroić w krążki. Ułożyć wokół i na pstrągach.
  4. Ząbki czosnku posiekać i posypać ryby.
  5. Na wierzchu położyć plaster masła i cytryny.
  6. Nakryć folią aluminiową lub przykryć pokrywką.
  7. Włożyć do piekarnika.
  8. Zapiekać tak długo aż się upiecze pstrąg.

Możemy podać zapiekanego pstrąga z grzankami czosnkowymi lub zapiec go z ziemniakami.
DSC_3756