Zdaję sobie sprawę, że pstrąg nie należy do najtańszych ryb lecz jeśli już się na nią zdecydowaliśmy oto moja propozycja.
Składniki: ( dwie porcje)
- 2 pstrągi (mogą być mrożone)
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- plaster cytryny ze skórką
- plaster masła
Przyprawy: sól, pieprz, koperek, potarta skórka z cytryny.
- Ułożyć w żaroodpornym naczyniu pstrągi.(Mogą być zamrożone)
- Posypać przyprawami (solą ,pieprzem, potartą skórką z cytryny, suszonym koperkiem).
- Cebulę obrać. Pokroić w krążki. Ułożyć wokół i na pstrągach.
- Ząbki czosnku posiekać i posypać ryby.
- Na wierzchu położyć plaster masła i cytryny.
- Nakryć folią aluminiową lub przykryć pokrywką.
- Włożyć do piekarnika.
- Zapiekać tak długo aż się upiecze pstrąg.
Możemy podać zapiekanego pstrąga z grzankami czosnkowymi lub zapiec go z ziemniakami.
Brak komentarzy