Proponuję surówkę z marchewki. Tania i smaczna. Łatwa w przygotowaniu .

Polecam.

Zdrowie na naszym talerzu.

Skladniki:

  • 500 g marchewki.
  • 2 łyżki chrzanu
  • garść zurawiny
  • 2 łyżki  kwaśnej śmietany, majonezu lub  jogurtu.

Przyprawy:

sół pieprz do smaku

  • marchewkę zetrzeć na oczkach do jarzyn.
  • zurawinę zalać cieplą wodą i odstawic na kilka minut.
  • odsączyć i dodać do startej marchewki.
  • dodać   chrzan.
  • śmietanę.
  • Wymieszać.
  • Doprawić soląi pieprzem.

Wiemy jakie własciwosści zdrowotne ma marchewka .Otóż na  na stronie zdrowie Zdrowie-melissa.pl możemy przeczytac ,,…. pomarańczowe marchewki są bogate w beta-karoten, który jest przekształcany w organizmie w witaminę A. Marchewki są bardzo bogate w beta-karotenie, co jest ważne dla zdrowia oczu. Są także źródłem innych ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy K i C, błonnik, potas i mangan. Marchewki są niskokaloryczne,

Zurawina natomiast posiada substancje o działaniu leczniczym to m.in. tanina, błonnik, witaminy C, B1, B2, e oraz A, a także magnez, fosfor, potas i żelazo. Roślina ta przede wszystkim wpływa na układ moczowy. Działa moczopędnie, pomaga przy zapaleniach pęcherza moczowego oraz cewki moczowej

No i wreszcie chrzan  okazuje się być bogatym źródłem składników odżywczych i związków bioaktywnych, które mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie.

Ten niepozorny korzeń jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych:

  • Witamina C – wzmacnia odporność i działa jako przeciwutleniacz
  • Witaminy z grupy B – wspierają układ nerwowy i metabolizm
  • Minerały – potas, wapń, magnez i żelazo
  • Glukozynolany – związki siarkowe o potencjalnych właściwościach przeciwnowotworowych