Proponuję surówkę z marchewki. Tania i smaczna. Łatwa w przygotowaniu .
Zdrowie na naszym talerzu.
Przyprawy:
sół pieprz do smaku
- marchewkę zetrzeć na oczkach do jarzyn.
- zurawinę zalać cieplą wodą i odstawic na kilka minut.
- odsączyć i dodać do startej marchewki.
- dodać chrzan.
- śmietanę.
- Wymieszać.
- Doprawić soląi pieprzem.
Wiemy jakie własciwosści zdrowotne ma marchewka .Otóż na na stronie zdrowie Zdrowie-melissa.pl możemy przeczytac ,,…. pomarańczowe marchewki są bogate w beta-karoten, który jest przekształcany w organizmie w witaminę A. Marchewki są bardzo bogate w beta-karotenie, co jest ważne dla zdrowia oczu. Są także źródłem innych ważnych składników odżywczych, takich jak witaminy K i C, błonnik, potas i mangan. Marchewki są niskokaloryczne,
Zurawina natomiast posiada substancje o działaniu leczniczym to m.in. tanina, błonnik, witaminy C, B1, B2, e oraz A, a także magnez, fosfor, potas i żelazo. Roślina ta przede wszystkim wpływa na układ moczowy. Działa moczopędnie, pomaga przy zapaleniach pęcherza moczowego oraz cewki moczowej
No i wreszcie chrzan okazuje się być bogatym źródłem składników odżywczych i związków bioaktywnych, które mogą pozytywnie wpływać na nasze zdrowie.
Ten niepozorny korzeń jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych:
- Witamina C – wzmacnia odporność i działa jako przeciwutleniacz
- Witaminy z grupy B – wspierają układ nerwowy i metabolizm
- Minerały – potas, wapń, magnez i żelazo
- Glukozynolany – związki siarkowe o potencjalnych właściwościach przeciwnowotworowych
Brak komentarzy