Moja propozycja na ciasto z bananami i mąką jaglaną.

Nie dodałam cukru ponieważ  rodzynki dodają słodkości i dla mnie ciasto jest wystarczająco słodkie

Składniki:

  • 3 całe jajka,
  • 100 g masła
  • 3 banany dojrzale i miekkie
  • 6 łyżęk maki jaglanej
  • o,5 łyzeczki sody oczyszczonej
  • o,5 łyzeczki proszku do pieczenia.
  • garść  rodzynek
  • 0,5 łyżeczki soli
  • (można użyć cukru by dosłodzić ciasto. Ja nie dodawałam bo dla mnie jest wystarczająco słodkie).

Wykonanie:

  1. Wbić do miski 3 jajka i dodać masło.
  2. Ubić  trzepaczką lub mikserem.
  3. Dodać pokrojone na mniejsze czeęci banany.
  4. Zmiksować na gladka mase.
  5. Wsypać mąkę jagłaną, proszek do pieczenia  i sodę oczyszczoną.
  6. Posypać mąkę rodzynkami i posolić.
  7. Wymieszać najpierw wierzch wyżką  by się soda i proszek połączyły z mąką.
  8. Rodzynki  aby zostaly opruszone  mąką.
  9. Nastepnie delikatnie wymieszać całość łyżką.
  10. Keksówke wyłożyc papierem do pieczenia.
  11. Wylać masę.
  12. Włożyc do nagrzanego piekarnika .
  13. Piec w temp ok. 190 st ok. 35 minut aż lekko zrumieni się wierzch.

Mąka jaglana to rozdrobniona kasza jaglana wytwarzana z prosa. Jest słodkawa i lekko orzechowa w smaku, dlatego najbardziej nadaje się do przygotowywania słodkich wypieków – ciast, ciasteczek, placuszków czy deserów.