Moja propozycja na ciasto z bananami i mąką jaglaną.
Nie dodałam cukru ponieważ rodzynki dodają słodkości i dla mnie ciasto jest wystarczająco słodkie
Składniki:
- 3 całe jajka,
- 100 g masła
- 3 banany dojrzale i miekkie
- 6 łyżęk maki jaglanej
- o,5 łyzeczki sody oczyszczonej
- o,5 łyzeczki proszku do pieczenia.
- garść rodzynek
- 0,5 łyżeczki soli
- (można użyć cukru by dosłodzić ciasto. Ja nie dodawałam bo dla mnie jest wystarczająco słodkie).
- Wbić do miski 3 jajka i dodać masło.
- Ubić trzepaczką lub mikserem.
- Dodać pokrojone na mniejsze czeęci banany.
- Zmiksować na gladka mase.
- Wsypać mąkę jagłaną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- Posypać mąkę rodzynkami i posolić.
- Wymieszać najpierw wierzch wyżką by się soda i proszek połączyły z mąką.
- Rodzynki aby zostaly opruszone mąką.
- Nastepnie delikatnie wymieszać całość łyżką.
- Keksówke wyłożyc papierem do pieczenia.
- Wylać masę.
- Włożyc do nagrzanego piekarnika .
- Piec w temp ok. 190 st ok. 35 minut aż lekko zrumieni się wierzch.
Mąka jaglana to rozdrobniona kasza jaglana wytwarzana z prosa. Jest słodkawa i lekko orzechowa w smaku, dlatego najbardziej nadaje się do przygotowywania słodkich wypieków – ciast, ciasteczek, placuszków czy deserów.
Brak komentarzy