Jedliście kiedyś zupę z czarnej rzepy? Spróbujcie.

Składniki:

  • 1 czarna rzepa
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • ok. 2 łyżki kaszy manny
  • ok. 100 ml. śmietany

Przyprawy: curry, imbir, pieprz, mielone ziele angielskie, sól, pieprz biały.

Wykonanie:

Ugotować pokrojone w 1,5 litrze wody warzywa (kawałek selera, rzepę, cebulę, ziemniaki)

Kiedy będą miękkie zmiksować.

Podsypać niewielką ilością kaszy manny.

Doprawić do smaku solą i innymi przyprawami.

Wlać część śmietany (pozostała część pozostawić aby zrobić kleks na talerzu).

Zdjąć z ognia.

Uwaga:DSC_4156

Można posypać zielonym koperkiem czy natką pietruszki.

Proponuję podać z ugotowanymi jajkami na twardo i posypać czarnym pieprzem.