Może ktoś skorzysta z mojego przepisu i spróbuje zrobić takie hamburgery. Można podać je z pieczywem na kolację lub z ziemniaczkami na obiad. Zawsze to coś innego. Zdrowo i tanio.
- ok. 500 g buraków
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżka rodzynek
- ok. 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 puszki białej fasoli
- 1 jajko
Przyprawy: sól , pieprz, papryka wędzona,
olej do smażenia
Do panierki użyłam : (Jeśli ktoś nie chce nie musi użyć panierki)
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka ziaren słonecznika ( nie musi być)
Wykonanie:
- Ugotować buraki (bez skórek)
- W misce zetrzeć na tarce do jarzyn.
- Fasolę wypłukać na sicie i dodać do buraków.
- Pognieść widelcem.
- Cebulę drobno posiekać i dołożyć do miski.
- Wsypać płatki owsiane.
- Wbić jajko.
- Namoczone rodzynki posiekać i dodać do buraków.
- Do smaku posolić oraz dodać pieprzu i dosypać czerwonej wędzonej papryki .
- Wszystkie składniki dokładnie wyrobić ręką.
- Uformować kulki.
- Obtoczyć w panierce.
- Lekko spłaszczyć i smażyć na rozgrzanym oleju.
Smacznego.
Uwielbiam wege burgery 😉
Zaskakujące jest połączenie tych składników ale i rewelacyjne w smaku. Przepis warty uwagi.