Jeśli  mamy ochotę na coś słodkiego proponuję upiec do popołudniowej herbatki ciasto z którym nie ma problemu i zawsze się udaje. Lekkie, zdrowe, smaczne no i oczywiście tanie. Nieskomplikowany  przepis na jabłka pod kruszonką z płatków owsianych. Każdy z pewnością wie, że płatki owsiane są źródłem witamin i minerałów. 


DSC_9478składniki:

  • 5 jabłek
  • 1/2 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 150 g margaryny
  • 2 łyżki słonecznika łuskanego
  • olejek wanilinowy

Wykonanie:

Jabłka obrać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w ćwiartki i wyłożyć na dnie małej formy do pieczenia.

Mąkę, płatki owsiane, cukier, słonecznik, margarynę z kilkoma kroplami olejku wanilinowego zagnieść. Wysypać na na jabłka. Wyrównać wierzch. Włożyć do piekarnika na ok 35 minut i piec  w temperaturze ok. 200 st. C.