Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego proponuję upiec do popołudniowej herbatki ciasto z którym nie ma problemu i zawsze się udaje. Lekkie, zdrowe, smaczne no i oczywiście tanie. Nieskomplikowany przepis na jabłka pod kruszonką z płatków owsianych. Każdy z pewnością wie, że płatki owsiane są źródłem witamin i minerałów.
- 5 jabłek
- 1/2 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 150 g margaryny
- 2 łyżki słonecznika łuskanego
- olejek wanilinowy
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić w ćwiartki i wyłożyć na dnie małej formy do pieczenia.
Mąkę, płatki owsiane, cukier, słonecznik, margarynę z kilkoma kroplami olejku wanilinowego zagnieść. Wysypać na na jabłka. Wyrównać wierzch. Włożyć do piekarnika na ok 35 minut i piec w temperaturze ok. 200 st. C.
Brak komentarzy