Może ktoś skorzysta z mojego przepisu i spróbuje zrobić takie hamburgery. Można podać je z pieczywem na kolację lub z ziemniaczkami na obiad. Zawsze to coś innego. Zdrowo i tanio.

  • ok. 500 g buraków
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżka rodzynek
  • ok. 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • 1 jajko

Przyprawy: sól , pieprz, papryka wędzona,

olej do smażenia

Do panierki użyłam : (Jeśli ktoś nie chce nie musi użyć panierki)

  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka ziaren słonecznika ( nie musi być)

Wykonanie:

  • Ugotować buraki (bez skórek)
  • W misce zetrzeć na tarce do jarzyn.
  • Fasolę wypłukać na sicie i dodać do buraków.
  • Pognieść widelcem.
  • Cebulę drobno posiekać i dołożyć do miski.
  • Wsypać płatki owsiane.

  • Wbić jajko.
  • Namoczone rodzynki posiekać i dodać do buraków.
  • Do smaku posolić oraz dodać pieprzu i dosypać czerwonej wędzonej papryki .
  • Wszystkie składniki dokładnie wyrobić ręką.
  • Uformować kulki.
  • Obtoczyć w panierce.
  • Lekko spłaszczyć i smażyć na rozgrzanym oleju.

Smacznego.