Kulki z płatków owsianych to zdrowy smakołyk dla dzieci jak i dla dorosłych. Wiemy doskonale że, mają ogromną wartość odżywczą. To skarbnica witamin i minerałów takich jak:

  • potas, wapń, magnez, żelazo, selen, mangan (niezbędne dla pracy układu nerwowego);
  • witaminy – B1, B2, B6, E .

Aby je przygotować potrzebujemy zaledwie kilka minut. Można je jeść ciepłe jak i zimne. Do płatków można dodać różne bakalie (co kto ma w danej chwili w swojej kuchni). Mogą być daktyle, figi, rodzynki , orzechy, ziarna słonecznika czy pestki dyni. Dobór należy do was. Ja swoje zrobiłam z podanych niżej składników.

Składniki:DSC_6217

 

 

 

 

 

 

  • 1 szklanka płatków owsianych (górskich)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3-4 czubate łyżki miodu
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka orzechów włoskich
  • 1 łyżka ziaren słonecznika ( łuskanego)
  • 1 łyżka pestek dyni

Wykonanie:

  1. Na rozgrzana patelnie wrzucić płatki owsiane i uprażyć.
  2. Uprażone płatki wsypać do miski i na tej samej patelni uprażyć zmielone pestki dyni, słonecznik, orzechy.
  3. Wsypać do płatków.
  4. Dodać kakao, cynamon i rodzynki.
  5. Wymieszać.
  6. Na patelnię wylać miód.
  7. Zagotować.
  8. Szybko wsypać suche produkty i dokładnie wszystko razem połączyć.DSC_6217
  9. Kiedy masa lekko wystygnie  szybko ugniatać w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego.

DSC_6218

 

 

 

 

 

 

 

Uwaga: Można obtaczać je w wiórkach kokosowych.

Lepić należy ciepłe, kiedy wystygną rozsypują się (przynajmniej mnie)

Do dekoracji użyłam jadalnego kwiatu nasturcji.

DSC_6224

 

 

 

 

 

 

 

Ciekawostka:   Nasturcja jest silnym naturalnym antybiotykiem, które działa przeciwko wszystkim bakteriom z  Stapyhlococcus, które często powodują choroby zapalne dróg moczowych i nerek.Nasturcja może zwalczać salmonellę oraz paciorkowce. W celu zapobiegania lub do skrócenia okresu leczenia można stosować nasturcje podczas  zapaleniu dróg oddechowych.

DSC_6226