Kulki z płatków owsianych to zdrowy smakołyk dla dzieci jak i dla dorosłych. Wiemy doskonale że, mają ogromną wartość odżywczą. To skarbnica witamin i minerałów takich jak:
- potas, wapń, magnez, żelazo, selen, mangan (niezbędne dla pracy układu nerwowego);
- witaminy – B1, B2, B6, E .
Aby je przygotować potrzebujemy zaledwie kilka minut. Można je jeść ciepłe jak i zimne. Do płatków można dodać różne bakalie (co kto ma w danej chwili w swojej kuchni). Mogą być daktyle, figi, rodzynki , orzechy, ziarna słonecznika czy pestki dyni. Dobór należy do was. Ja swoje zrobiłam z podanych niżej składników.
- 1 szklanka płatków owsianych (górskich)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3-4 czubate łyżki miodu
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżka ziaren słonecznika ( łuskanego)
- 1 łyżka pestek dyni
Wykonanie:
- Na rozgrzana patelnie wrzucić płatki owsiane i uprażyć.
- Uprażone płatki wsypać do miski i na tej samej patelni uprażyć zmielone pestki dyni, słonecznik, orzechy.
- Wsypać do płatków.
- Dodać kakao, cynamon i rodzynki.
- Wymieszać.
- Na patelnię wylać miód.
- Zagotować.
- Szybko wsypać suche produkty i dokładnie wszystko razem połączyć.
- Kiedy masa lekko wystygnie szybko ugniatać w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego.
Uwaga: Można obtaczać je w wiórkach kokosowych.
Lepić należy ciepłe, kiedy wystygną rozsypują się (przynajmniej mnie)
Do dekoracji użyłam jadalnego kwiatu nasturcji.
Ciekawostka: Nasturcja jest silnym naturalnym antybiotykiem, które działa przeciwko wszystkim bakteriom z Stapyhlococcus, które często powodują choroby zapalne dróg moczowych i nerek.Nasturcja może zwalczać salmonellę oraz paciorkowce. W celu zapobiegania lub do skrócenia okresu leczenia można stosować nasturcje podczas zapaleniu dróg oddechowych.
Brak komentarzy