DSC_9310Zupy coraz rzadziej goszczą na naszych stołach. Szkoda, bo są smaczne i zdrowe. A do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie w mroźny dzień jak talerz gorącej zupy. Jeśli dodasz do wywaru dużo warzyw, cebulę albo czosnek, dodatkowo wzmocnisz układ odpornościowy do walki z wirusami i bakteriami.

 

 

Składniki:

  • 1 kg. kości  ze schabu czy innych
  • 1 paczka mieszanki warzywnej mrożonej
  • 1/2 kg ziemniaków
  • Przyprawy: liść laurowy,ziele angielskie, koperek, lubczyk, pieprz,sól.

Wykonanie:

Kości  zalać wodą ok 2 litry i gotować na małym ogniu. Kiedy będą ugotowane wyjąć je, aby wystygły. Przez sitko przelać powstały wywar.

Mięso obrać z kości.Pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zupy.

Do  wywaru wsypać mrożone warzywa, dorzucić  obrane ziemniaki ( małe) w całości. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości. Przed podaniem można posypać koperkiem (może  być suszony) Czysta zupa jarzynowa jest bardzo smaczna i niskokaloryczna.

Jak działa lubczyk?

Poprawia pracę nerek, działa moczopędnie, wiatropędnie, rozkurczowo i wykrztuśnie.