Zupy coraz rzadziej goszczą na naszych stołach. Szkoda, bo są smaczne i zdrowe. A do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie w mroźny dzień jak talerz gorącej zupy. Jeśli dodasz do wywaru dużo warzyw, cebulę albo czosnek, dodatkowo wzmocnisz układ odpornościowy do walki z wirusami i bakteriami.
Składniki:
- 1 kg. kości ze schabu czy innych
- 1 paczka mieszanki warzywnej mrożonej
- 1/2 kg ziemniaków
- Przyprawy: liść laurowy,ziele angielskie, koperek, lubczyk, pieprz,sól.
Wykonanie:
Kości zalać wodą ok 2 litry i gotować na małym ogniu. Kiedy będą ugotowane wyjąć je, aby wystygły. Przez sitko przelać powstały wywar.
Mięso obrać z kości.Pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zupy.
Do wywaru wsypać mrożone warzywa, dorzucić obrane ziemniaki ( małe) w całości. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości. Przed podaniem można posypać koperkiem (może być suszony) Czysta zupa jarzynowa jest bardzo smaczna i niskokaloryczna.
Jak działa lubczyk?
Poprawia pracę nerek, działa moczopędnie, wiatropędnie, rozkurczowo i wykrztuśnie.
Brak komentarzy