Jeśli masz w planach gotować soję proponuję ugotować jej więcej i zamrozić. Jest to warzywo strączkowe i dosyć długo się je gotuje. Soja jest smaczną rośliną, którą warto wkomponować do swojego menu.

Składniki:DSC_3684

  • 250 g. suchego ziarna soi,(które należy namoczyć co najmniej  jeden dzień wcześniej).
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia cebuli
  • cienkie parówki 300 g.

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, lubczyk, papryka sodka i ostra, ziele angielskie, liść laurowy.

Sposób przygotowaniaDSC_3687

  1. Namoczoną soję ugotować pod przykryciem do miękkości dodając liść laurowy, ziele angielskie. (wodę z moczenia wylać, nalać świeżej)
  2. Potrzeć marchewkę i dodać, kiedy soja będzie miękka.
  3. Na rozgrzanej patelni z odrobina oleju zeszklić posiekaną cebulę wraz z przecierem pomidorowym.
  4. Dodać do gotującej się soi.
  5. Pokroić parówkę na grubsze plastry i dołożyć do gotującej się potrawy.
  6. Doprawić do smaku przyprawami.

Ja do mojej potrawy dodałam parówki, lecz nie są one konieczne.