Jeśli masz w planach gotować soję proponuję ugotować jej więcej i zamrozić. Jest to warzywo strączkowe i dosyć długo się je gotuje. Soja jest smaczną rośliną, którą warto wkomponować do swojego menu.
- 250 g. suchego ziarna soi,(które należy namoczyć co najmniej jeden dzień wcześniej).
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- olej do smażenia cebuli
- cienkie parówki 300 g.
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, lubczyk, papryka sodka i ostra, ziele angielskie, liść laurowy.
- Namoczoną soję ugotować pod przykryciem do miękkości dodając liść laurowy, ziele angielskie. (wodę z moczenia wylać, nalać świeżej)
- Potrzeć marchewkę i dodać, kiedy soja będzie miękka.
- Na rozgrzanej patelni z odrobina oleju zeszklić posiekaną cebulę wraz z przecierem pomidorowym.
- Dodać do gotującej się soi.
- Pokroić parówkę na grubsze plastry i dołożyć do gotującej się potrawy.
- Doprawić do smaku przyprawami.
Ja do mojej potrawy dodałam parówki, lecz nie są one konieczne.
Brak komentarzy