Soja dostarcza pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i składników mineralnych. Dziś zagości w moim domu pod postacią kotletów mielonych.
Składniki:
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, oregano, bazylia.
Dzień wcześniej namoczyć ziarna soi. Co najmniej 6 godzin przed gotowaniem. Odlać wodę zalać świeżą wodą. Postawić na ogniu i gotować do miękkości.
Kiedy soja będzie już miękka odcedzić.
Blenderem zmiksować.
Wbić jajka.
Przecisnąć przez praskę czosnek i dodać do zmiksowanej soi.
Cebulę posiekać zeszklić na oleju razem z pokrojona w drobną kostkę papryką.
Dodać do masy. Doprawić do smaku solą i przyprawami.
Podzielić masę na dwie równe części. Jedna cześć przysmażyć na patelni. i dodać do masy “surowej masy”
Uformować kotleciki i smażyć na patelni.
Smaczne są z sosem pomidorowym czy z keczupem
Brak komentarzy