Soja dostarcza pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin z grupy B i składników mineralnych. Dziś zagości w moim domu pod postacią kotletów mielonych.

Składniki:

  • 200 g. ziaren soi
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, oregano, bazylia.

Wykonanie:DSC_2317

Dzień wcześniej namoczyć ziarna soi. Co najmniej 6 godzin przed gotowaniem. Odlać wodę  zalać świeżą wodą. Postawić na ogniu i gotować do miękkości.

Kiedy soja będzie już miękka odcedzić.

Blenderem zmiksować.

Wbić jajka.

Przecisnąć przez praskę czosnek i dodać do zmiksowanej soi.

Cebulę posiekać zeszklić na oleju razem z pokrojona w drobną kostkę papryką.

Dodać do masy. Doprawić do smaku solą i przyprawami.

Podzielić masę na dwie równe części. Jedna cześć przysmażyć na patelni. i dodać do masy “surowej masy”

Uformować kotleciki i smażyć na patelni.

Smaczne są z sosem pomidorowym czy z keczupem

DSC_2339