Dziś proste danie. Bezmięsne i smaczne. Placki ziemniaczane z płatkami owsianymi.

Składniki:

  • 1/2 kg. ziemniaków
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz, kozieradka, kurkuma, kminek, majeranek, ostropest plamisty.

Wykonanie:

  • Ziemniaki obrać.
  • Umyć.
  • Zetrzeć na tarce na małych oczkach  do jarzyn.
  • Wbić jajko.
  • Wsypać płatki owsiane.
  • Doprawić solą, pieprzem i szczyptą przypraw.
  • Wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
  • Usmażone układać na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu.

  • Następnie wyłożyć na talerzUwaga : Podać z twarogiem wymieszanym z kwaśną śmietaną i czarnuszką.

Jak zrobić?

Ser twaróg ok. 2-3 łyżki połączyć w miseczce z kwaśną śmietaną ok. 2 łyżki. Dodać soli, pieprzu, posiekanego szczypiorku i nieco czarnuszki. Wymieszać i podać z plackami. Posypać posiekanym szczypiorkiem.