Dziś proste danie. Bezmięsne i smaczne. Placki ziemniaczane z płatkami owsianymi.
- 1/2 kg. ziemniaków
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko
- olej do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz, kozieradka, kurkuma, kminek, majeranek, ostropest plamisty.
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać.
- Umyć.
- Zetrzeć na tarce na małych oczkach do jarzyn.
- Wbić jajko.
- Wsypać płatki owsiane.
- Doprawić solą, pieprzem i szczyptą przypraw.
- Wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
- Usmażone układać na ręczniku papierowym by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jak zrobić?
Ser twaróg ok. 2-3 łyżki połączyć w miseczce z kwaśną śmietaną ok. 2 łyżki. Dodać soli, pieprzu, posiekanego szczypiorku i nieco czarnuszki. Wymieszać i podać z plackami. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
Wyglądają pysznie 🙂 Lubię bezmięsne obiadki i chyb czas sobie coś takiego zaserwować 🙂
Takiej wersji placów ziemniaczanych nie miałam jeszcze okazji próbować.
Może kiedyś wypróbujesz ten przepis?