Kiedy zostaje mi ugotowana kasza z poprzedniego dnia najczęściej robię z niej placki . Dodaję startych ziemniaków nieco przypraw jajka i placki gotowe. Koszt dania niewielki a placuszki bardzo smaczne. Polecam.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej ( ja miałam niepaloną)
- 4 ziemniaki
- 3 jajka (ja użyłam tylko białek )
- 1 duża cebula
- olej do smażenia (ja smażyłam na oleju kokosowym)
Przyprawy: przyprawa do ziemniaków (ja użyłam z dodatkiem soli wtedy już nie używam soli)
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać.
- Zetrzeć na tarce do jarzyn o małych oczkach.
- Dodać do ugotowanej kaszy gryczanej.
- Poszatkowaną cebulę podsmażyć na oleju na złoty kolor.
- Dodać po pozostałych składników.
- Wbić jajka.
- Doprawić do smaku. (Posypać przyprawą do ziemniaków lub dodać przypraw według własnego uznania).
- Wyrobić.
- Formować w dłoniach kulki .
- Układać na rozgrzanej patelni w tłuszczem.
- Rozpłaszczyć widelcem.
- Smażyć z dwóch stron.
- Podać gorące.
Uwaga: Ja podałam z sosem pieczarkowym.
Wow, naprawdę bardzo fajny, prosty przepis – dziękuje bardzo!
Bardzo się cieszę,że spodobał się przepis. Może Agato znajdziesz dla siebie i inne przepisy które wypróbujesz. Serdecznie pozdrawiam i zapraszam.