Kiedy zostaje mi ugotowana kasza z poprzedniego dnia najczęściej robię z niej placki . Dodaję startych ziemniaków nieco przypraw jajka i placki gotowe. Koszt dania niewielki a placuszki bardzo smaczne. Polecam.

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej ( ja miałam niepaloną)
  • 4 ziemniaki
  • 3 jajka (ja użyłam tylko białek )
  • 1 duża cebula
  • olej do smażenia (ja smażyłam na oleju kokosowym)

Przyprawy: przyprawa do ziemniaków (ja użyłam z dodatkiem soli wtedy już nie używam soli)

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać.
  2. Zetrzeć na tarce do jarzyn o małych oczkach.
  3. Dodać  do ugotowanej kaszy gryczanej.
  4. Poszatkowaną cebulę podsmażyć na oleju na złoty kolor.
  5. Dodać po pozostałych składników.
  6. Wbić jajka.
  7. Doprawić do smaku. (Posypać przyprawą do ziemniaków lub dodać przypraw według własnego uznania).
  8. Wyrobić.
  9. Formować w dłoniach kulki .
  10. Układać na rozgrzanej patelni w tłuszczem.
  11. Rozpłaszczyć widelcem.
  12. Smażyć z dwóch stron.
  13. Podać gorące.

Uwaga: Ja podałam z sosem pieczarkowym.