Bardzo smaczna zupa na zimowe dni i nie tylko.

Składniki:

  • 1/4 główki niedużej białej kapusty
  • 1-2 korzenie pietruszki
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 puszki zielonego groszku lub garść mrożonego
  • ok. 150 g. ugotowanego mięsa lub kiełbasy

Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk,majeranek.

DSC_6889

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

  1. Do garnka nalać ok 1,5 l zimniej wody.
  2. Kiełbasę lub mięso z rosołu drobno pokroić i wrzucić do garnka.
  3. Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę.
  4. Kapustę pokroić w nieco grubszą kostkę.
  5. Dorzucić do garnka oraz zielony groszek jeśli jest mrożony.
  6. Przykryć pokrywka i gotować.
  7. Kiedy warzywa będą miękkie doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawami.
  8. Dodać groszek konserwowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  9. Pozostawić na kilka minut pod przykryciem aby połączyły się smaki.

DSC_6890