Bardzo smaczna zupa na zimowe dni i nie tylko.
Składniki:
- 1/4 główki niedużej białej kapusty
- 1-2 korzenie pietruszki
- kawałek selera
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 puszki zielonego groszku lub garść mrożonego
- ok. 150 g. ugotowanego mięsa lub kiełbasy
Przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, lubczyk,majeranek.
Wykonanie:
- Do garnka nalać ok 1,5 l zimniej wody.
- Kiełbasę lub mięso z rosołu drobno pokroić i wrzucić do garnka.
- Warzywa obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Kapustę pokroić w nieco grubszą kostkę.
- Dorzucić do garnka oraz zielony groszek jeśli jest mrożony.
- Przykryć pokrywka i gotować.
- Kiedy warzywa będą miękkie doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawami.
- Dodać groszek konserwowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Pozostawić na kilka minut pod przykryciem aby połączyły się smaki.
Brak komentarzy