Z marynowanymi rzodkiewkami możemy przyrządzać wiele różnych surówek czy sałatek.
Dziś w parze z kapustą pekińską. Razem z ogórkami konserwowanymi nadają jej kwaskowego smaku a papryczka chilli doda ostrości. Można dodać inne składniki według własnego uznania, czy smaku.
- marynowane rzodkiewki,
- pół kapusta pekińska
- ok, 50 g. orzechów włoskich
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1-2 łyżki majonezu
- 1/2 papryczki chilli
Przyprawy: sól, pieprz.
- Kapustę pekińska poszatkować.
- Ogórki pokroić w plastry.
- Orzechy posiekać.
- Drobno posiekać papryczkę chilli.
- Wszystkie składniki włożyć do miski.
- Dodać marynowane rzodkiewki.
- Dołożyć majonez.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszać.
Czy wiecie że…..Kapusta pekińska zawiera mnóstwo witaminy C– w 100 gramach jest jej tyle, co w cytrynie.
Wygląda przepysznie i pożywnie 😉
Witam serdecznie. Mam nadzieję, że uda mi się Pana namówić na wypróbowanie jakiegoś dania z moich przepisów.
Zachęcam. Mam nadzieję ,że będzie smakować. Pozdrawiam.
Podobna surówka często ląduje u mnie na talerzu do mięska obiadowego. Jednak do tej pory robiłam ją w wersji bardzo tradycyjnej i bez dodatku orzechów. Mam u siebie w spiżarni orzechy (nasze własne z orzecha rosnącego na działce). Tak wieć postaram się ją przygotować w tej wersji. Szczególnie, ze orzechy wydają się tutaj ciekawym przełamaniem tradycji 🙂
Liczę na więcej takich ciekawych przepisów na blogu.
Bardzo dziękuję za pozytywny komentarz. Mam nadzieję, że skorzysta Pani z większości zamieszczonych przepisów lub będą inspiracją do tworzenia własnych.Pozdrawiam.