Najprostsza sałatka ziemniaczana z dodatkiem marynowanych rzodkiewek lub równie dobrze mogę powiedzieć ziemniaki z dodatkiem marynowanych rzodkiewek. Tak czy inaczej coś innego. Aby nie wiało nudą na naszym stole można spróbować. Odwagi i zabieramy się za gotowanie.
W skład sałatki wchodzi niewiele produktów. Co potrzebujemy?
ziemniaki, cebula,marynowane rzodkiewki, oliwa,pieprz, sól, musztarda, oliwa.
- Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w talarki
- Cebulę pokroić w półksiężyce i zeszklić na oliwie.
- Dodać marynowane rzodkiewki.
- Polać dresingiem .
- Posypać posiekaną natką pietruszki.
- Posypać do smaku pieprzem ew. również solą.
- Dokładnie wymieszać
- W słoiczku wymieszać oliwę (ja użyłam oleju słonecznikowego) z zalewą z rzodkiewek.
- Dodać łyżeczkę musztardy francuskiej
- Doprawić do smaku pieprzem ewentualnie solą czy innymi przyprawami jakie kto lubi.
Uwaga: Usmażyłam kiełbasę i obiad gotowy.
Ciekawostki:
Ze względu na zawartość potasu rzodkiewka jest polecana także chorym na insulinooporność, ponieważ uwrażliwia tkanki na działanie insuliny.
Ze względu na zawartość potasu pozwala na regulację ciśnienia krwi i tętna.
Rzodkiewka usprawnia pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację, wspomagając go jednocześnie w trakcie wytężonej pracy.
(te wiadomości znalazłam na stronce internetowej “abc zdrowie”)
Wygląda bardzo smacznie 😉