Najprostsza sałatka ziemniaczana z dodatkiem marynowanych rzodkiewek lub równie dobrze mogę powiedzieć ziemniaki z dodatkiem marynowanych rzodkiewek. Tak czy inaczej coś innego. Aby nie wiało nudą na naszym stole można spróbować. Odwagi i zabieramy się za gotowanie.

W skład sałatki wchodzi niewiele produktów. Co potrzebujemy?

ziemniaki, cebula,marynowane rzodkiewki, oliwa,pieprz, sól, musztarda, oliwa.

Wykonanie:

  1. Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w talarki
  2. Cebulę pokroić w półksiężyce i zeszklić na oliwie.
  3. Dodać marynowane rzodkiewki.
  4. Polać dresingiem .
  5. Posypać   posiekaną natką pietruszki.
  6. Posypać do smaku pieprzem ew. również solą.
  7. Dokładnie wymieszać

Dresing:

  • W słoiczku wymieszać oliwę (ja użyłam oleju słonecznikowego) z zalewą z rzodkiewek.
  • Dodać łyżeczkę musztardy francuskiej
  • Doprawić do smaku pieprzem ewentualnie solą czy  innymi przyprawami jakie kto lubi.

Uwaga: Usmażyłam kiełbasę i obiad gotowy.

Ciekawostki:

Ze względu na zawartość potasu rzodkiewka jest polecana także chorym na insulinooporność, ponieważ uwrażliwia tkanki na działanie insuliny.

Ze względu na zawartość potasu pozwala na regulację ciśnienia krwi i tętna.

Rzodkiewka usprawnia pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację, wspomagając go jednocześnie w trakcie wytężonej pracy.

(te wiadomości znalazłam na stronce internetowej “abc zdrowie”)