Bardzo lubię warzywa i staram się je przygotowywać na różne sposoby.

Składniki:

 

 

 

 

 

 

  • 1 wędzone udko z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1/2 ogórka zielonego
  • ok. 1 łyżki oleju do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz czarny grubo mielony (można utłuc w moździerzu)

Wykonanie:

  1. Oddzielić mięso kurczaka od kości.
  2. Mięso pokroić w paski.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  4. Na patelni rozgrzać olej.
  5. Wrzucić pokrojone mięso i cebulę.
  6. Chwilę razem podsmażyć.
  7. Sałatę porwać na drobne części.
  8. Dodać pokrojony zielony ogórek oraz mięso kurczaka z duszoną cebulą.
  9. Poprószyć solą.
  10. Wymieszać.
  11. Polać dresingiem.
  12. Posypać grubo mielonym pieprzem.

Dresing:

 

 

 

 

 

 

  • 1 łyżka cukru
  • 2-3 łyżki octu balsamicznego
  • sól
  • olej

Wykonanie:

  1. Na suchą patelnie wsypać cukier.
  2. Podgrzewać tak długo aż się skarmelizuje i nabierze ładnego złotego koloru wtedy wlać ocet balsamiczny i nieco wody.
  3. Gotować na małym ogniu aż rozpuści się całkowicie cukier.
  4. Doprawić do smaku solą.
  5. Dolać oliwy i dokładnie wymieszać.

Moje uwagi: Do sałatki można dodać pokrojone ugotowane na twardo jajka. Ja dodatkowo dołożyłam kiełki które najczęściej mam w swojej kuchni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sałatka sprawdza się z powodzeniem jako drugie śniadanie do pracy czy smaczna kolacja. Jest sycąca i smaczna.