Bardzo lubię warzywa i staram się je przygotowywać na różne sposoby.
- 1 wędzone udko z kurczaka
- 1 cebula
- 1/2 ogórka zielonego
- ok. 1 łyżki oleju do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz czarny grubo mielony (można utłuc w moździerzu)
Wykonanie:
- Oddzielić mięso kurczaka od kości.
- Mięso pokroić w paski.
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Na patelni rozgrzać olej.
- Wrzucić pokrojone mięso i cebulę.
- Chwilę razem podsmażyć.
- Sałatę porwać na drobne części.
- Dodać pokrojony zielony ogórek oraz mięso kurczaka z duszoną cebulą.
- Poprószyć solą.
- Wymieszać.
- Polać dresingiem.
- Posypać grubo mielonym pieprzem.
- 1 łyżka cukru
- 2-3 łyżki octu balsamicznego
- sól
- olej
Wykonanie:
- Na suchą patelnie wsypać cukier.
- Podgrzewać tak długo aż się skarmelizuje i nabierze ładnego złotego koloru wtedy wlać ocet balsamiczny i nieco wody.
- Gotować na małym ogniu aż rozpuści się całkowicie cukier.
- Doprawić do smaku solą.
- Dolać oliwy i dokładnie wymieszać.
Moje uwagi: Do sałatki można dodać pokrojone ugotowane na twardo jajka. Ja dodatkowo dołożyłam kiełki które najczęściej mam w swojej kuchni.
Sałatka sprawdza się z powodzeniem jako drugie śniadanie do pracy czy smaczna kolacja. Jest sycąca i smaczna.
Bardzo fajne danie, wczoraj je przyrządziłam i bardzo smakowała zarówno dla mnie jak i dla mojego lubego!
Bardzo się cieszę. Mam nadzieję, że nie poprzestaniesz na jednym przepisie. Pozdrawiam.