Podzielę się z wami fajnym przepisem na sałatkę z jajkiem lecz nie gotowanym ale usmażonym jak omlet. Szpinak który ja użyłam można zastąpić jakąkolwiek sałatą czy kapustą pekińską. Mięso wieprzowe można pominąć lub zastąpić innym mięsem.
- 1 opakowanie świeżego szpinaku ok 100 g. (można szpinak zastąpić każdą inną sałatą czy kapustą pekińską)
- 3 jajka
- 1 plaster schabu ok 150 g.(można zastąpić innym mięsem np: drobiowym)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- olej do smażenia
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek.
Wykonanie:
- Do naczynia wbić jajka.
- Dodać sól, pieprz oraz przyprawy według własnego uznania.
- Ubić na pianę.
- Smażyć na rozgrzanej patelni cienkie placki.
- Po usmażeniu układać jeden na drugim.
- Wszystkie zwinąć w rulon i pokroić w cienkie paski.
- Na tej samej patelni na której smażyły się jajeczne placki usmażyć pokrojony w paski schab z odrobiną soli i pieprzu.
- Umyty i odsączony z nadmiaru wody szpinak wyłożyć na miskę.
- Czosnek obrać i drobno posiekać.
- Dodać pokrojone w paski i usmażone placki z jaj, schabu, posiekany czosnek.
- Dołożyć majonez i wszystkie składniki razem wymieszać.
- Doprawić ewentualnie do smaku.
O proszę! Nie pomyślałabym o takim połączeniu! A najwidoczniej wszystkiego trzeba w życiu spróbować 🙂
🙂 Takim wykonaniem możemy zaskoczyć naszych gości czy domowników.
To połączenie smaków może być bardzo fajne. Muszę wypróbować ten przepis.