Podzielę się z wami fajnym przepisem na sałatkę z jajkiem lecz nie gotowanym ale usmażonym jak omlet. Szpinak który ja użyłam można zastąpić jakąkolwiek sałatą czy kapustą pekińską. Mięso wieprzowe można pominąć lub zastąpić innym mięsem.

Składniki:

  • 1 opakowanie świeżego szpinaku ok 100 g. (można szpinak zastąpić każdą inną sałatą czy kapustą pekińską)
  • 3  jajka
  • 1 plaster schabu ok 150 g.(można zastąpić innym mięsem np: drobiowym)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majonezu
  • olej do smażenia

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek.

Wykonanie:

  • Do naczynia wbić jajka.
  • Dodać sól, pieprz oraz przyprawy według własnego uznania.
  • Ubić na pianę.
  • Smażyć na rozgrzanej patelni cienkie placki.
  • Po usmażeniu układać jeden na drugim.
  • Wszystkie zwinąć w rulon i pokroić w cienkie paski.
  • Na tej samej patelni na której smażyły się jajeczne placki usmażyć pokrojony w paski schab z odrobiną soli i pieprzu.
  • Umyty i odsączony z nadmiaru wody szpinak wyłożyć na miskę.
  • Czosnek obrać i drobno posiekać.
  • Dodać pokrojone w paski i usmażone placki z jaj, schabu, posiekany czosnek.
  • Dołożyć majonez i wszystkie składniki razem wymieszać.
  • Doprawić ewentualnie do smaku.