Bardzo lubię szpinak na surowo. Szczególnie w połączeniu z serem feta. Z dodatkiem czosnku i pomidorów. Idealna surówka szczególnie o tej porze roku. Szpinak to prawdziwa bomba witaminowa i żelazowa, dodatkowo jego wartość energetyczna jest bardzo niska, warto więc uwzględnić go w swojej codziennej diecie.

Składniki:

  • 200 g. liści szpinaku
  • Kilka sztuk (ok.6 sztuk) pomidorków koktajlowych
  • 1/2 opakowania tj.ok 100 g.sera typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jogurtu
  • 1 łyżka majonezu

Przyprawy: sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Umyte i odsączone z nadmiaru wody liście szpinaku wrzucić do miski.
  2. Pomidorki koktajlowe pokroić na czety części.
  3. Ser feta pokroić w kostkę.
  4. Ser i pomidorki dodać do szpinaku.
  5. W szklance wymieszać jogurt z majonezem.
  6. Do smaku dodać soli i pieprzu.
  7. Polać wszystkie składniki w misce i delikatnie wymieszać.

Ciekawostka: 

Szpinak odkryty został już w średniowieczu przez Arabów, którzy przywieźli go z wyprawy do Persji.