Bardzo lubię szpinak na surowo. Szczególnie w połączeniu z serem feta. Z dodatkiem czosnku i pomidorów. Idealna surówka szczególnie o tej porze roku. Szpinak to prawdziwa bomba witaminowa i żelazowa, dodatkowo jego wartość energetyczna jest bardzo niska, warto więc uwzględnić go w swojej codziennej diecie.
- 200 g. liści szpinaku
- Kilka sztuk (ok.6 sztuk) pomidorków koktajlowych
- 1/2 opakowania tj.ok 100 g.sera typu feta
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka jogurtu
- 1 łyżka majonezu
Przyprawy: sól, pieprz.
- Umyte i odsączone z nadmiaru wody liście szpinaku wrzucić do miski.
- Pomidorki koktajlowe pokroić na czety części.
- Ser feta pokroić w kostkę.
- Ser i pomidorki dodać do szpinaku.
- W szklance wymieszać jogurt z majonezem.
- Do smaku dodać soli i pieprzu.
- Polać wszystkie składniki w misce i delikatnie wymieszać.
Ciekawostka:
Szpinak odkryty został już w średniowieczu przez Arabów, którzy przywieźli go z wyprawy do Persji.
Brak komentarzy