Proponuję szpinak na surowo.

Wspomnę o właściwościach leczniczych szpinaku.

Jak wiadomo liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy.

Składniki:

  • 2 garście szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • opakowanie sera feta
  • 1 mała cebula czerwona (może być inna)
  • olej
  • sok z cytryny lub ocet jabłkowy
  • nieco cukru do smaku

Przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, cukier.

Wykonanie:DSC_4145

 

 

 

 

 

 

  1. Umyć liście szpinaku.
  2. Odsączyć z nadmiaru wody.
  3. Wyłożyć do miski.
  4. Cebulę obrać i drobno poszatkować.
  5. Ser feta pokroić w kostkę.
  6. Ser i cebule dodać do szpinaku.

W małym garnuszku lub słoiczku zrobić sos winegret.

  1. Przecisnąć przez praskę obrany ząbek czosnku.
  2. Dolać oleju ok. 4 łyżek.
  3. Wsypać odrobinę cukru, nieco soli, czarnego pieprzu oraz dolać soku z cytryny i dokładnie wymieszać. (Zakręconym słoikiem potrząsać).
  • Wylać na szpinak.
  • Dokładnie razem wymieszać.

DSC_4148 - Kopia