Kapusta pekińska przywędrowała do nas z Chin W kapuście pekińskiej jest dużo beta – karotenu. Beta – karoten chroni nasz organizm przed szkodliwymi drobnoustrojami oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku. Zawiera ona także przeciwutleniacze i substancje działające przeciw wrzodowo. Działa zarazem przeciwbakteryjnie i przeciw wirusowo. Znajdują się także wartościowe dla naszego organizmu witaminy, takie jak A, B1, B2, C oraz białko i sole mineralne. Mikroelementy np. wapń, żelazo, cynk, potas, fosfor, magnez i kwas foliowy.
Proponuję zrobić bardzo prostą surówkę z kapusty pekińskiej zaledwie z kilku składników. Mandarynki użyłam do dekoracji lecz możemy je pominąć.
Składniki:
- 2 szklanki poszatkowanej kapusty pekińskiej tj ok.1/4 małej główki
- por ok 10 cm.
- 2 ogórki korniszony
- musztarda,olej
Przyprawy: pieprz, sól
Wykonanie:
Poszatkować kapustę, pokroić w kostkę 2 ogórki oraz pora. Wymieszać razem i posolić. Odstawić a w tym czasie odlać 1/2 szklanki zalewy z ogórków do małego słoiczka. Dodać łyżeczkę musztardy i łyżkę dobrego oleju. Zakręcić słoik i potrząsać nim aż się składniki dobrze ze sobą połączą.Powstałym sosem polać kapustę, Dodać pieprzu i wymieszać.
Orientacyjny koszt z podanej ilości na styczeń 2015 rok to ok 3 zł. Oczywiście to zależy w jakiej cenie kupimy produkty.
Brak komentarzy