Na kolację wykorzystałam ziemniaki które zostały z obiadu. Dodałam kilka innych produktów i kolacja gotowa.
Przepis prosty i smaczny.
Składniki:
- Ugotowane w mundurkach ziemniaki.
- 1-2 suszone pomidory
- ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- ok 100 g. wędliny lub mięsa rosołowego
- ok. 50 g. potartego sera żółtego
- olej do smażenia
Przyprawy: pieprz, sól.
Wykonanie:
- Ziemniaki przekroić na połowę.
- Wydrążyć łyżką środek i ściąć spód.
- Kawałki ziemniaków pognieść widelcem.
- Drobno posiekać cebulę, pomidory i czosnek.
- Dodać do ziemniaków.
- Dosypać ser i dokładnie wymieszać.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem lub dowolnymi ziołami.
- Nałożyć farsz w wydrążone ziemniaki.
- Ułożyć ziemniaki na wysmarowaną tłuszczem patelnię.
- Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu.
- Jak się zrumienią od spodu przewrócić na drugą stronę.
- Krótko zapiec.
- Gorące podawać.
Ja podałam na surówce z marchewki i pietruszki. Bardzo dobrze smakują posypane zielonym koperkiem.
Uwaga! Bo wydrążonych ziemniaków można dodać inne produkty np: takie jak ugotowane jajko z natką pietruszki czy szczypiorku, pieczarki, szpinak z jajkiem itd.
B
Takie smażone ziemniaczki smakują super!