Na kolację wykorzystałam ziemniaki które zostały z obiadu. Dodałam kilka innych produktów i kolacja gotowa.

Przepis prosty i smaczny.

Składniki:

  • Ugotowane w mundurkach ziemniaki.
  • 1-2 suszone pomidory
  • ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • ok 100 g. wędliny lub mięsa rosołowego
  • ok. 50 g. potartego sera żółtego
  • olej do smażenia

Przyprawy: pieprz, sól.

DSC_4241

Wykonanie:

  1. Ziemniaki przekroić na połowę.
  2. Wydrążyć łyżką środek i ściąć spód.
  3. Kawałki ziemniaków pognieść widelcem.
  4. Drobno posiekać cebulę, pomidory i czosnek.
  5. Dodać do ziemniaków.
  6. Dosypać ser i dokładnie wymieszać.
  7. Doprawić do smaku solą, pieprzem lub dowolnymi ziołami.
  8. Nałożyć farsz w wydrążone ziemniaki.
  9. Ułożyć ziemniaki na wysmarowaną tłuszczem patelnię.
  10. Przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu.
  11. Jak się zrumienią od spodu przewrócić na drugą stronę.
  12. Krótko zapiec.
  13. Gorące podawać.

DSC_4242

 

 

 

 

 

 

 

Ja podałam na surówce z marchewki i pietruszki. Bardzo dobrze smakują posypane zielonym koperkiem.

Uwaga! Bo wydrążonych ziemniaków można dodać inne produkty np: takie jak ugotowane jajko z natką pietruszki czy szczypiorku, pieczarki, szpinak z jajkiem itd.

B