Jeden z moich sposobów na podanie kalarepy aby na talerzu nie było nudno. Do wykonania farszu wykorzystałam ugotowane marchewki z rosołu, niewielką ilość żółtego sera i trochę przypraw.

Składniki:  

  • 2 małe kalarepki
  • 2 małe ugotowane marchewki
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1 łyżka masła

Przyprawy: sól, pieprz czarny, koperek.

Wykonanie:DSC_0793

Kalarepę umyć. Obrać. Ściąć wierzch i odłożyć na boku ( posłuży do przykrycia jako “czapeczka”).

Wydrążyć łyżeczką środki (można wydrążyć je po ugotowaniu całej kalarepki).

Wszystko ugotować w osolonej wodzie do miękkości.

Przecedzić przez sito. Odsączyć z wody. Odłożyć na bok kalarepę do faszerowania i “czapeczki”. Wydrążony miąższ oraz ugotowaną marchewkę pognieść widelcem.  Dodać posiekany koperek i pokrojony drobno ser. Doprawić do smaku.

Gotowy farsz nakładać do kalarepy. Przykryć “czapeczkami”. Ułożyć w rondelku. Dodać nieco masła i podlać niewielką ilością wody lub mleka. Przykryć pokrywką i postawić na kilka minut na ogniu aby roztopił się ser w farszu.(Po wyjęciu gotowych kalarepek powstały sos można zagęścić mąką)

Przed podaniem posypać czarnym mielonym pieprzem.
DSC_0841