Bardzo prosty do wykonania sernik. Wystarczy wymieszać dokładnie wszystkie składniki i upiec. Polecam.
- 1 kg. sera białego twarogu (nie musi być mielony)
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
- garść rodzynek
- 1 mała paczka biszkoptów aby wyłożyć dno formy.
- Do miski wyłożyć wszystkie składniki tj. twaróg, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i pszenną, jogurt, proszek do pieczenia.
- Wszystkie produkty dokładnie połączyć za pomocą miksera.
- Kiedy wszystkie składniki będą wymieszane na gładką masę dorzucić garść rodzynek.
- Wymieszać.
- Dno formy wyłożyć biszkoptami.
- Na biszkopty wylać masę serową.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temp.ok. 160-180 st ok godziny.
Roztopić jedną kostkę czekolady i polać po wierzchu gorący jeszcze sernik po wyjęciu z piekarnika.
Uwaga: Zamiast polewy możemy ubić na gęstą pianę białka jaj z cukrem i przed pieczeniem wyłożyć na wierzch sernika.
Brak komentarzy