Bardzo prosty do wykonania sernik. Wystarczy wymieszać dokładnie wszystkie składniki i upiec. Polecam.

Składniki:

  • 1 kg. sera białego twarogu (nie musi być mielony)
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki gęstego jogurtu lub śmietany
  • garść rodzynek
  • 1 mała paczka biszkoptów aby wyłożyć dno formy.

Wykonanie:

  1. Do miski wyłożyć wszystkie składniki tj. twaróg, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną i pszenną, jogurt, proszek do pieczenia.
  2. Wszystkie produkty dokładnie połączyć za pomocą miksera.
  3. Kiedy wszystkie składniki będą wymieszane na gładką masę dorzucić garść rodzynek.
  4. Wymieszać.
  5. Dno formy wyłożyć biszkoptami.
  6. Na biszkopty wylać masę serową.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku w temp.ok. 160-180 st ok godziny.

Polewa:

Roztopić jedną kostkę czekolady i polać po wierzchu gorący jeszcze sernik po wyjęciu z piekarnika.

Uwaga: Zamiast polewy możemy ubić na gęstą pianę białka jaj z cukrem i przed pieczeniem wyłożyć na wierzch sernika.