Mam świetny przepis na dwukolorowy sernik. Chciałabym się z wami nim podzielić. Jest prosty w przygotowaniu. Nie wymaga zdolności kulinarnych. Ładnie się prezentuje i dobrze smakuje.

Ciasto:

DSC_4797

 

 

 

 

 

 

 

  • 3 jajka
  • 100 g. mąki (4 łyżki)
  • 15 g. proszku do pieczenia (ok. 2 łyżeczki)
  • 100 g. margaryny
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 20 g. kakao

Wykonanie:DSC_4799

 

 

 

 

 

 

  1. Jajka wbić do miski, dodać cukier i margarynę.
  2. Ubić.
  3. Dosypywać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
  4. Gotowe ciasto wylać na posmarowaną margaryną tortownice.

Ciasto serowe:DSC_4802

 

 

 

 

 

 

  • 400 g sera twarogu
  • 100 g. cukru (4 łyżki)
  • 100 g. margaryny
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (pojemność na 1/2 mleka)
  • sok z 1 cytryny i potarta skórka

Wykonanie:DSC_4799

 

 

 

 

 

 

  1. Ser, margarynę, jaja, cukier utrzeć.
  2. Wsypać budyń.
  3. Dolać sok z cytryny.
  4. Potrzeć skórkę z wyparzonej cytryny.
  5. Wszystko dokładnie wymieszać.
  6. Wylać na ciasto.

Piec ok. 50-60 minut w temp.180 st. C.

DSC_4803

 

 

 

 

 

 

 

Po upieczeniu można polać polewą czy posypać cukrem pudrem. Ja tego nie zrobiłam ponieważ uważam, że w takiej dziewiczej formie prezentuje się i smakuje całkiem dobrze. Najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Jeszcze ciepły.

DSC_4804

 

Uwaga! Jeśli ciasto serowe jest rzadkie pójdzie na dno w czasie pieczenia. Zatem u góry będziemy mieć ciasto brązowe a na spodzie ser. Wtedy mamy tak zwany sernik odwrócony.

Ja chciałam uzyskać połowiczny efekt i mi się udało.