Mam świetny przepis na dwukolorowy sernik. Chciałabym się z wami nim podzielić. Jest prosty w przygotowaniu. Nie wymaga zdolności kulinarnych. Ładnie się prezentuje i dobrze smakuje.
Ciasto:
- 3 jajka
- 100 g. mąki (4 łyżki)
- 15 g. proszku do pieczenia (ok. 2 łyżeczki)
- 100 g. margaryny
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 20 g. kakao
- Jajka wbić do miski, dodać cukier i margarynę.
- Ubić.
- Dosypywać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Gotowe ciasto wylać na posmarowaną margaryną tortownice.
- 400 g sera twarogu
- 100 g. cukru (4 łyżki)
- 100 g. margaryny
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (pojemność na 1/2 mleka)
- sok z 1 cytryny i potarta skórka
- Ser, margarynę, jaja, cukier utrzeć.
- Wsypać budyń.
- Dolać sok z cytryny.
- Potrzeć skórkę z wyparzonej cytryny.
- Wszystko dokładnie wymieszać.
- Wylać na ciasto.
Piec ok. 50-60 minut w temp.180 st. C.
Po upieczeniu można polać polewą czy posypać cukrem pudrem. Ja tego nie zrobiłam ponieważ uważam, że w takiej dziewiczej formie prezentuje się i smakuje całkiem dobrze. Najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Jeszcze ciepły.
Uwaga! Jeśli ciasto serowe jest rzadkie pójdzie na dno w czasie pieczenia. Zatem u góry będziemy mieć ciasto brązowe a na spodzie ser. Wtedy mamy tak zwany sernik odwrócony.
Ja chciałam uzyskać połowiczny efekt i mi się udało.
Ciasto pyszne, polecam spróbować .