Karpatka to ciasto ptysiowe. Jest to ciasto parzone. Składnikami ciasta ptysiowego są: woda lub mleko, mąka, tłuszcz i jajka. Bardzo łatwe do zrobienia. Nie jest czasochłonne. Nie wymaga zdolności kulinarnych. Zaletą ciasta ptysiowego jest też to, że można je podać na słodko jak i na słono. Takie ciasto zrobi każdy.
Składniki:
- 150 g mąki
- 100 g masła lub margaryny
- 200 g mleka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 jajka
- 200 g. mąki
Wykonanie:
Do garnka wlać mleko (można zastąpić wodą). Dodać masło i doprowadzić do wrzenia.
Do wrzącego mleka wsypać mąkę by się zaparzyła.Dosypać proszku do pieczenia ( zamiast soli) i chwilę mieszać nie zdejmując z ognia.
Kiedy masa przestygnie wbijać po jednym jajku i dokładnie rozprowadzić z zaparzoną mąką.
Podzielić na dwie równe części. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić masę.
Upiec dwa placki. Czas pieczenia ok 15-20 minut w temp 190-200 st. C.
Kiedy wystygną posmarować dowolną masą. Posypać cukrem pudrem.
Ja kupiłam masę ajerkoniakową w proszku i zrobiłam według przepisu na opakowaniu.
Uwaga!
Można użyć więcej kremu wtedy ciastko będzie wyższe. Najczęściej do karpatki robi się krem budyniowy. Można dodać do kremu rodzynki lub inne bakalie.
Brak komentarzy