Karpatka to ciasto ptysiowe. Jest  to ciasto parzone. Składnikami ciasta ptysiowego są: woda lub mleko, mąka, tłuszcz i jajka. Bardzo łatwe do zrobienia. Nie jest czasochłonne. Nie wymaga zdolności kulinarnych. Zaletą ciasta ptysiowego jest też to, że można je podać na słodko jak i na słono. Takie ciasto zrobi każdy.

Składniki:

  • 150 g mąkiDSC_9941
  • 100 g masła lub margaryny
  • 200 g mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3-4 jajka
  • 200 g. mąki

Wykonanie:

Do garnka wlać mleko (można zastąpić wodą). Dodać masło i doprowadzić do wrzenia.

Do wrzącego mleka wsypać mąkę by się zaparzyła.Dosypać proszku do pieczenia ( zamiast soli) i chwilę mieszać nie zdejmując z ognia.

Kiedy masa przestygnie wbijać po jednym jajku i dokładnie rozprowadzić z zaparzoną mąką.

Podzielić na dwie równe części. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić masę.

Upiec dwa placki. Czas pieczenia ok 15-20 minut w temp 190-200 st. C.

Kiedy wystygną posmarować dowolną masą. Posypać cukrem pudrem.

Ja kupiłam masę ajerkoniakową w proszku i zrobiłam według przepisu na opakowaniu.

Uwaga!

Można użyć więcej kremu wtedy  ciastko będzie wyższe. Najczęściej do karpatki robi się krem budyniowy. Można dodać do kremu rodzynki lub inne bakalie.