Nadchodzą Święta Wielkanocne. Z tej okazji życzę wszystkim  zdrowia, dużo słońca każdego dnia, uśmiechu na co dzień, smacznego świątecznego mazurka oraz  mokrego Śmigusa-Dyngusa.

Przepis na mój mazurek jest wyjątkowy i naprawdę smaczny. Jeśli macie dość odwagi wypróbujcie go sami.

DSC_0092

 

Składniki: na ciasto

  • 0k. 20g. świeżych liści pokrzyw.
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki suchej kaszy manny
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju.
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego
  • 2 łyżki siemienia lnianego złocistego

 

Masa do przełożenia

Użyłam gotowej masy ajerkoniakowej. Można zrobić dowolną i posmarować placek ciasta.

 

Wykonanie ciasta

Liście pokrzywy umyć. Drobno posiekać.

Jajka sparzyć. Wbić do garnka lub miski.

Dodać cukier i ubijać. Powoli dolewać olej ciągle miksując. Wsypać posiekane liście pokrzywy oraz dodać kilka kropel olejku migdałowego. Wymieszać.

Kiedy osiągniemy ładną puszystą konsystencję wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę oraz siemię lniane. Wszystko szybko wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Równomiernie rozprowadzić. Włożyć do piekarnika. Piec w 180-200 st. C. ok 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Wyjąć i wystudzić.

Po wystudzeniu podzielić na dwie części.

Jedna część pokruszyć .DSC_0104

Na jedną część ciasta rozsmarować krem (część pozostawić do dekoracji). Wyrównać. Posypać pokruszonym ciastem. Udekorować pozostałą masą.

Uwaga.

Można przekroić go na połowę. Tym sposobem uzyskamy dwa mazurki. Jeden możemy ofiarować znajomym lub samotnej osobie mieszkającej tuż obok nas. Tak niewiele trzeba by sprawić komuś miłą niespodziankę.