Zastanawiałam się jakie upiec ciasto a ponieważ zostało mi kilka ugotowanych buraków z poprzedniego dnia to wpadłam na pomysł aby to było brownie z burakami. Jest to bardzo smaczne ciasto. Tak szybko znika ze nawet na okruszki znaleźli się chętni.
Składnik:
- 200 g ugotowanych buraków
- 200 g.margaryny
- 200 g. cukru
- 3 jajka
- 200 g. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 tabliczka czekolady
- szczypta soli
- Cukier utrzeć z miękką margaryną.
- Wbić jajka na miseczkę i dodawać stopniowo po jednym do masy.
- Nadal ucierać.
- Buraki utrzeć na tarce do jarzyn (większe oczka) i stopniowo dodawać do masy.
- Czekoladę posiekać.
- Podzielić na dwie części.
- Jedną część dodać do masy.
- Mąkę ,kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli wymieszać w misce.
- Małymi porcjami dodawać do “mokrych” składników składników.
- Wylać do formy.(Ja użyłam do keksówki ).
- Po wierzchu posypać pozostała czekoladą.
- Formę włożyć do pieczenia
- Piec ok 45 minut w temp 180 st.(wykonać próbę suchym patyczkiem czy ciasto się upiekło.)
Nie trzeba posypywać cukrem pudrem ani polewać polewą chyba, że ktoś chce i lubi.
Ciasto jest bardzo smaczne. Trudno się oprzeć aby jeszcze ciepłego ciasta nie skosztować.
Brzmi zdrowo i wygląda smacznie 😉
🙂 nie tylko wygląda ale i jest smaczne to ciasto. A co najważniejsze jest i tanie.
Zaciekawił mnie pomysł z taką wersją brownie
Proponuje wypróbowac przepis.