Zastanawiałam się jakie upiec ciasto a ponieważ zostało mi kilka ugotowanych buraków z poprzedniego dnia to wpadłam na pomysł aby to było brownie z burakami. Jest to bardzo smaczne ciasto. Tak szybko znika ze nawet na okruszki znaleźli  się chętni.

Składnik:

  • 200 g ugotowanych buraków
  • 200 g.margaryny
  • 200 g. cukru
  • 3 jajka
  • 200 g. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 tabliczka czekolady
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. Cukier utrzeć z miękką margaryną.
  2. Wbić jajka na miseczkę i dodawać stopniowo po jednym do masy.
  3. Nadal ucierać.
  4. Buraki utrzeć na tarce do jarzyn (większe oczka) i stopniowo dodawać do masy.
  5. Czekoladę posiekać.
  6. Podzielić na dwie części.
  7. Jedną część dodać do masy.
  8. Mąkę ,kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli wymieszać w misce.
  9. Małymi porcjami dodawać do “mokrych” składników składników.
  10. Wylać do formy.(Ja użyłam do keksówki ).
  11. Po wierzchu posypać pozostała czekoladą.
  12. Formę włożyć do pieczenia
  13. Piec ok 45 minut w temp 180 st.(wykonać próbę suchym patyczkiem czy ciasto się upiekło.)

Nie trzeba posypywać cukrem pudrem ani polewać polewą chyba, że ktoś chce i lubi.

Ciasto jest bardzo smaczne. Trudno się oprzeć aby jeszcze ciepłego ciasta nie skosztować.