Może przepis nie jest zbyt tani, ale postanowiłam się nim podzielić. W domu miałam wszystkie niezbędne składniki  więc nie musiałam biegać za produktami. Zdaję sobie jednak sprawę, że mąka kokosowa, olej kokosowy czy bataty nie należą do najtańszych produktów u nas w Polsce, lecz jeśli macie takie produkty w domu warto spróbować upiec brownie z batatów. Gotowe wypieki też nie należą do najtańszych a jednak je kupujemy mimo, że te domowe na pewno są zdrowsze. Nie sypiemy do nich żadnych E, takich jak: proszku przeciw pleśni, poprawiaczy smaku, konserwantów wydłużających czas do spożycia i innych. Mimo iż nie ma w nim cukru jest wystarczająco słodkie. Ciasto jest bardzo smaczne i zdrowe.

Zachęcam do spróbowania brownie z batatów.

 

 

 

 

 

 

 

Składniki:

  • 2 średniej wielkości bataty (słodkie ziemniaki)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • ok 100 g. daktyli
  • 5 kostek gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mąki kokosowej

 

 

 

 

 

 

 

Wykonanie:

  1. Ugotowałam bataty.
  2. Obrałam ze skórki i zaczekałam aż przestygną.
  3. Dodałam posiekane daktyle.
  4. Pokruszoną czekoladę.
  5. Jajka.
  6. Olej kokosowy.
  7. Kakao.
  8. Sodę oczyszczoną
  9. Jajka.
  10. Mąka kokosowa.
  11. Wszystko dokładnie wyrobiłam blenderem.
  12. Kiedy masa była już gładka wyłożyłam na blaszkę.
  13. Włożyłam do nagrzanego ok. 200 st. C. piekarnika na 30-35 min.

  1. Brownie smaczne jest na ciepło jak i po wystygnięciu.