Może przepis nie jest zbyt tani, ale postanowiłam się nim podzielić. W domu miałam wszystkie niezbędne składniki więc nie musiałam biegać za produktami. Zdaję sobie jednak sprawę, że mąka kokosowa, olej kokosowy czy bataty nie należą do najtańszych produktów u nas w Polsce, lecz jeśli macie takie produkty w domu warto spróbować upiec brownie z batatów. Gotowe wypieki też nie należą do najtańszych a jednak je kupujemy mimo, że te domowe na pewno są zdrowsze. Nie sypiemy do nich żadnych E, takich jak: proszku przeciw pleśni, poprawiaczy smaku, konserwantów wydłużających czas do spożycia i innych. Mimo iż nie ma w nim cukru jest wystarczająco słodkie. Ciasto jest bardzo smaczne i zdrowe.
Zachęcam do spróbowania brownie z batatów.
Składniki:
- 2 średniej wielkości bataty (słodkie ziemniaki)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka kakao
- 3 łyżki oleju kokosowego
- ok 100 g. daktyli
- 5 kostek gorzkiej czekolady
- 3 łyżki mąki kokosowej
Wykonanie:
- Ugotowałam bataty.
- Obrałam ze skórki i zaczekałam aż przestygną.
- Dodałam posiekane daktyle.
- Pokruszoną czekoladę.
- Jajka.
- Olej kokosowy.
- Kakao.
- Sodę oczyszczoną
- Jajka.
- Mąka kokosowa.
- Wszystko dokładnie wyrobiłam blenderem.
- Kiedy masa była już gładka wyłożyłam na blaszkę.
- Włożyłam do nagrzanego ok. 200 st. C. piekarnika na 30-35 min.
- Brownie smaczne jest na ciepło jak i po wystygnięciu.
Brak komentarzy