Pokrzywa od dawna wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Na przednówku z pokrzywy gotowano kiedyś zupę. Postanowiłam zamieścić przepis na zupę z pokrzyw. Zanim zaczniecie kręcić nosem że niedobra proponuję ją mimo wszystko ugotować i spróbować. Zacząć jednak należy od zerwania młodych pokrzyw. Oczywiście tych rosnących z dala od szosy i zakładów przemysłowych.
- 2 duże ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 1 mała cebula
- garść liści pokrzyw
- ok 1,5 l wywaru mięsnego
- 200 g. białego sera ( twarogu)
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
Przyprawy:
- suszona nać pietruszki,
- sól, pieprz mielony czarny,
- lubczyk, mielone angielskie ziele.
Ziemniaki obrać i umyć. Pokroić na mniejsze części i wrzucić do wywaru mięsnego.
Cebulę obrać. Posiekać. Marchewkę obrać umyć i wraz z cebulą dorzucić do wywaru.
Gotować.
Kiedy ziemniaki będą miękkie wyjąć marchew dodać umyte i posiekane pokrzywy. Chwilkę pogotować ok 2 minuty i całość zmiksować.
Marchewkę pokroić w bardzo cieniutkie talarki i połączyć z powstałym kremem.
Doprawić do smaku solą i przyprawami.
Gotować pod przykryciem parę minut. Przed podaniem dodać pokrojony w kostkę ser. Rozlać do talerzy. Do każdej porcji dodać kleks kwaśnej śmietany.
Brak komentarzy