Pokrzywa od dawna wykorzystywana jest w medycynie naturalnej. Na przednówku z pokrzywy gotowano kiedyś zupę. Postanowiłam zamieścić przepis na  zupę z pokrzyw. Zanim zaczniecie kręcić nosem że niedobra proponuję ją mimo wszystko ugotować i spróbować. Zacząć jednak należy od zerwania młodych pokrzyw. Oczywiście tych rosnących z dala od szosy i zakładów przemysłowych.

 

Składniki:DSC_0173

  • 2 duże ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała cebula
  • garść liści pokrzyw
  • ok 1,5 l wywaru mięsnego
  • 200 g. białego sera ( twarogu)
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

Przyprawy:

  • suszona nać pietruszki,
  • sól, pieprz mielony czarny,
  • lubczyk, mielone angielskie ziele.

Wykonanie:DSC_0182

Ziemniaki obrać i umyć. Pokroić na mniejsze części i wrzucić do wywaru mięsnego.

Cebulę obrać. Posiekać. Marchewkę obrać umyć i wraz z cebulą dorzucić do wywaru.

Gotować.

Kiedy ziemniaki będą miękkie wyjąć marchew dodać umyte i posiekane pokrzywy. Chwilkę pogotować ok 2 minuty i całość zmiksować.

Marchewkę pokroić w bardzo cieniutkie talarki i połączyć z powstałym kremem.

Doprawić do smaku solą i przyprawami.

Gotować pod przykryciem parę minut.  Przed podaniem dodać pokrojony w kostkę ser. Rozlać do talerzy. Do każdej porcji dodać kleks kwaśnej śmietany.